latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:26 ⇒ 14:25 | Autor: B92

Napadač iz Strazbura pobjegao u Njemačku? (VIDEO)

U napadu na Božićni sajam u Strazburu dvoje ljudi je ubijeno, a 14 povrijeđeno. Јoš uvijek nije jasno šta je sa napadačem. Neki mediji tvrde da je opkoljen, drugi da je u bjekstvu.
Napad u Strazburu - Foto: nezavisne novine
Napad u StrazburuFoto: nezavisne novine

 

Napadač iz Strazbura identifikovan je kao Čerif Čekat /29/, a njegov krivični dosije sadrži 25 sudskih slučajeva, rekla su danas dva izvora iz francuske policije. On je u nekoliko slučajeva bio optužen za djela teške pljačke. Francuski tužilac Remi Hejc izjavio je danas da su očevici čuli da je osumnjičeni napadač na božićnu pijacu u Strazburu uzvikivao "Alahu ekber".

U međuvremenu, odlučeno je da se nivo opasnosti od terorističkih prijetnji digne na najviši nivo.

Iako su neki francuski mediji prenijeli da je policija opkolila napadača, prema informacijama državnog sekretara francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Lorana Nunjeza, on je i dalje u bjekstvu.

Nunjez je rekao za radio Frans Enter da je moguće da je napadač pobjegao u susjednu Njemačku kao i da još nije ustanovljeno da je terorizam motivacija za napad.

Parisko tužilaštvo će istragu o pucnjavi u centru Strazbura, pokrenuti kao da se radi o terorističkom napadu. Tužilac, koji je zadužen za protivterorističke istrage, otputovaće u Strazbur, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane dodao je da je napadač od ranije poznat policiji i da ima dosije.

Lokalne vlasti kažu da je on od ranije na sebe skrenuo pažnju obavještajnih službi, prenosi Rojters.