latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:57 ⇒ 14:46 | Autor: SRNA

Svaki četvrti kontrolisani vozač nema zimsku opremu

Svaki četvrti kontrolisani vozač ne posjeduje zimsku opremu u vozilu, a kod svakog osmog vozila je utvrđena tehnička neispravnost, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.
Obavezna zimska oprema - Foto: RTRS
Obavezna zimska opremaFoto: RTRS

U okviru petodnevne akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, pripadnici MUP-a su kontrolisali ukupno 9.020 motornih vozila, te utvrdili postojanje prekršaja u 5.229 slučajeva.

Od ovog broja, 3.994 prekršaja odnosi se kontrolu posjedovanja zimske opreme, tehničke ispravnosti motornih vozila i zatamljenost stakala, dok se 1.235 prekršaja odnosi na ostale prekršaje u saobraćaju.

Zbog neposjedovanja zimske opreme izdato je 2.159 prekršajnih naloga, a zbog utvrđene tehničke neispravnosti motornih vozila 1.127.

Za nepropisno zatamnjene staklene površine na vozilima izdato je 638 prekršajnih naloga.

Iz MUP-a podsjećaju da od 15. novembra do 15. aprila motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i koristiti je bez obzira na vremenske uslove.

Pod zimskom opremom podrazumijeva se da putnička i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od osam sjedišta, imaju zimske gume.

Motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma i autobusi moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum četiri milimetra.

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, izriče se novčana kazna od 40 KM i, prema potrebi, takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.