latinica  ћирилица
12/12/2018 |  14:28 | Autor: RTS

Medojević i Knežević uskoro na slobodi

Ustavni sud Crne Gore proglasio je neustavnom odredbu Zakonika o krivičnom postupku na osnovu koje je Viši sud u Podgorici odredio zatvor poslanicima Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću, što znači da će njih dvojica moći da idu kući čim dobiju rješenje Ustavnog suda, potvrđeno je "Vijestima".
Nebojša Medojević - Foto: Screenshot/YouTube
Nebojša MedojevićFoto: Screenshot/YouTube

Ustavne žalbe podnijeli su advokati Medojevića i Kneževića na rješenje Višeg i Apelacionog suda kojim im je određena kazna zatvora do 60 dana zbog odbijanja da svjedoče u predmetima koje, povodom njihovih tvrdnji, formiralo Specijalno tužilaštvo.

"Pomoćnici Medojevića i Kneževića su od početka bili u pravu. Viši i Apelacioni sud nisu povrijedili Ustav, već zakon koji je protivustavan. U jednom momentu je stavljena tačka da više nikom ne može da padne na pamet da svjedoke, bilo kog građanina Crne Gore ili bilo kog svjedoka u bilo kom postupku smješta u Spuž ili iza rešetaka jer mu se ne dopada nešto što se progovori", rekao je advokat Miroje Јovanović.

Medojević je uhapšen kasno uveče 29. novembra, a sud mu je odredio pritvor u trajanju do dva mjeseca jer je odbio da svjedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog javno izgovorenih tvrdnji da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor iz razloga što je Glavni specijalni tužlac primio mito u iznosu od 100.000 evra.

Potom je kažnjen sa još dva mjeseca zatvora jer je odbio da svjedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine, da je tužilac Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Sud je donio istu odluku i za Kneževića zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio mito u iznosu od 10.000 evra da mu ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine.