latinica  ћирилица
12/12/2018 |  14:53 ⇒ 19:55 | Autor: SRNA

Sabor se u petak izjašnjava o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH

Hrvatski sabor glasaće u petak, 14. decembra, o Prijedlogu deklaracije o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu BiH, u kojoj se upozorava na marginalizovanost Hrvata u BiH i koja poziva na izmjenu Ustava BiH.
Hrvatski sabor (foto: hrvatska-danas.com) -
Hrvatski sabor (foto: hrvatska-danas.com)

Opozicione stranke u Saboru Hrvatske najavile su u današnjoj raspravi podnošenje amandmana na ovaj dokument, javlja HRT.

Predstavnici SDP-a su istakli da je "riječ o štetnoj deklaraciji i da nije istina da se ona ne predlaže zbog rezulatata izbora u BiH, već upravo zbog njih i izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH".

Poslanik u ovom saboru Božo Ljubić naglasio je u raspravi da "nije potrebno personalizovati, već je cilj ukazati na položaj Hrvata u koji su dovedeni kao konstitutivan narod u BiH".

Osim SDP-a, amandmane će podnijeti i koalicija Most, u kojoj smatraju da je prva verzija teksta deklaracije bila bolja, da predloženi tekst nije dovoljno konkretan i da ne pruža mjere niti daje rješenja.

U Prijedlogu deklaracije o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu BiH se ističe da da je "za uspješno funkcionisanje BiH na svim nivoima ključno da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost".

U Prijedlogu deklaracije se poziva na izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona radi ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.