latinica  ћирилица
12/12/2018 |  18:38 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Književnik Ranko Pavlović družio se sa osnovcima u Novom Gradu

Narodna biblioteka u Novom Gradu organizovala je danas druženje učenika petog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" sa književnikom Rankom Pavlovićem, autorom romana "Kako se ispričala neispričana bajka".
Novi Grad - Pavlović - druženje sa osnovcima - Foto: SRNA
Novi Grad - Pavlović - druženje sa osnovcimaFoto: SRNA

Direktor Narodne biblioteke Slobodanka Vujinović rekla je da je druženje organizovano kao uvod u akciju upisa članova za 2019. godinu pod motom "Od čitanja se raste".

"Tema druženja je roman Ranka Pavlovića `Kako se ispričala neispričana bajka` u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, nagrađen njihovom književnom nagradom `Sovica` za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu", rekla je Vujinovićeva.

Vujinovićeva je objasnila da je danas u biblioteci, umjesto klasične prezentacije knjige, organizovana interaktivna komunikacija književnika i čitalaca.

Učenici su prije današnjeg druženja pročitali djelo kako bi mogli da razgovaraju sa autorom o ovoj temi.

Pavlović kaže da su mu dragi susreti sa čitaocima i da pisca posebno interesuje kako su mladi doživjeli njegovo djelo.

"Ponekad pisac bude iznenađen opažanjima, jer mladi u djelu nađu i ono što sam autor ne može", rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, "Kako se ispričala neispričana bajka", prvi je "ekološki" roman u srpskoj književnosti koji govori kako je neispričana bajka željela sama sebe da ispriča, pa joj je u toj namjeri u pomoć pritekla jedna Kosmička bajka.

Kada je bajka počela da se priča, ona je uočila da su hemijske fabrike i drugi zagađivači prirode ugrozili život na Zemlji i odmotavajući svoju, uslovno rečeno, ekološku priču, bajka spasava planetu, sukobljavajući se sa raznim nemanima, savlađujući jednu po jednu prepreku po principu karakterističnom za video-igrice.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je nakon realizacije književne nagrade "Zlatna sova" i značajnog doprinosa u oblasti lijepe književnosti, pokrenuo još jedan projekat i dao priliku za objavljivanje djela i onima koji stvaraju za djecu.

Nagrada za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu simbolično je nazvana "Sovica" da se ovaj projekat poveže sa "Zlatnom sovom".