latinica  ћирилица
13/12/2018 |  10:56 ⇒ 11:51 | Autor: SRNA

BiH od EU dobila više od 9,2 miliona evra za pomoć migrantima

Evropska unija je tokom prethodnih mjeseci, u okviru različitih projekata, doznačila više od 9,2 miliona evra BiH za pomoć migrantima i izbjeglicama i jačanje kapaciteta upravljanja granicom, saopšteno je danas iz Međunarodne organizacije za migracije.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

U saopštenju je navedeno da su sredstva preusmjerena na nekoliko aktivnosti, i to izmještanje migranata i izbjeglica iz nehumanih uslova u kampu "Trnova" u Velikoj Kladuši u obližnji kamp "Miral", gdje trenutno boravi oko 600 migranata.

Bivši đački dom "Borići" u kojem su u toku ljeta boravili migranti, u potpunosti je ispražnjen, a u toku je rekonstrukcija i obnova objekta što bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

"Migranti i izbjeglice, koji su bili smješteni u prostorijama đačkog doma, izmješteni su u obližnji privremeni prihvatni centar `Bira`. Tu trenutno boravi oko 2.000 migranata, a pomoć EU je prvenstveno usmjerena na osnovne potrepštine, poput kreveta i deka, u nastojanju da budu obezbijeđeni što humaniji uslovi za smještaj", ističe se u saopštenju.

Privremeni prihvatni centar "Sedra" ima kapacitete za smještaj 420 osoba i za svako dijete iz centra obezbijeđeni su časovi lokalnog i engleskog jezika.

"Cilj ovakvih aktivnosti je, između ostalog, da se djeci kroz obrazovne i zabavne aktivnosti pruži prilika da se upoznaju o kulturi zajednice u kojoj borave i olakša komunikacija s vršnjacima", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je za sve migrante koji trenutno borave na teritoriji BiH obezbijeđen smještaj i osnovna medicinska njega, dok su svim korisnicima u privremenim prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu obezbijeđena tri obroka dnevno.

Sve aktivnosti finansirane su sredstvima EU, a na terenu ih realizuje Međunarodna organizacija za migracije i Crveni krst Federacije BiH.

Iz IOM-a napominju da se od kraja prošle godine BiH suočava sa sve većim prilivom migranata i izbjeglica.

Tokom ove godine iz Srbije i Crne Gore je stiglo više od 23.500 migranata i izbjeglica, dok ih je prošle godine bilo 755.

U privremenim prihvatnim centrima u BiH trenutno boravi do 4.000 migranata i izbjeglica, od kojih većinu čine muškarci, ali ima i žena, porodica s djecom, trudnica i djece bez pratnje ili koja su odvojena od porodice, navedeno je u saopštenju.