latinica  ћирилица
13/12/2018 |  11:37 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Istočno Novo Sarajevo: Međunarodni festival poezije za djecu i mlade

Svečanom akademijom "Tražim pomilovanje" u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvoren je trodnevni Međunarodni festival poezije za djecu i mlade. Biće dodijeljeno 60 nagrada najboljim autorima. Ovogodišnji festival posvećen je pjesnikinji Desanki Maksimović.

Moto ovogodišnjeg festivala inspirisan je ciklusom pjesama `Tražim pomilovanje, lirska diskusija s Dušanovim zakonikom`, što je bila i tema ovogodišnjeg konkursa za mlade pjesnike od 18 do 30 godina. Na konkurs Festivala “Tragom poezije Desanke Maksimović“ pristiglo je 516 pjesama, koje su poslala 172 učenika osnovnih i srednjih škola i mladi studenti iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH.

Među prvonagrađenima je i najbolji mladi pjesnik Teodora Košarac iz Bratunca, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ona je dobitnik nagrade `Radoslavnica`, koja se dodjeljuje u znak sjećanja na pjesnika Radoslava Samardžiju.

U okviru izdavačke djelatnosti festivala planirano je izdavanje zvučne knjige nagrađenih mladih pjesnika konkursa 17. festivala poezije pod nazivom "Tragom pjesme Desanke Maksimović".