latinica  ћирилица
13/12/2018 |  15:46 ⇒ 14/12/2018 | 09:47 | Autor: RTRS

Dodik: Predložićemo izmjene Zakona o zastavi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije srećan što je pronađeno polovično rješenje kada je riječ o isticanju simbola u Predsjedništvu BiH i da će biti predložene izmjene i dopune Zakona o zastavi da bi zakonskim odredbama bilo uvršteno isticanje zastave Republike Srpske.

Uklanjanje zastave Federacije BiH iz Predsjedništva BiH, samo je početni korak kada je riječ o ravnopravnosti. Dodik je ocijenio i da atmosfera u Predsjedništvu BiH nije obećavajuća.

Isticanje zastave Republike Srpke u institucijama BiH trebalo bi da bude uvršteno u novi zakon, kategoričan je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

"Kada se konstituiše parlament, to znači i Dom naroda tražićemo izmjene i uvrstiti isticanje zastave Republike Srpske, a ne samo njeno uočavanje, kako to govori Crnadak koji je godinama uživao u činjenici da sjedi pod dvije zastave, zastave BiH i FBiH", rekao je Dodik.

Na prozivke odlazećeg ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Igora Crnatka da će onome ko uoči zastavu Republike Srpske na slici s prve sjednice Predsjedništva BiH dati nagradu u iznosu od 1.000 maraka, Dodik odgovara da je Crnadak zastavu Srpske mogao da uoči da je malo bolje pogledao fotografije. Vidio bi, kaže, da se nalazi na njegovom reveru i da se, za razliku od njega, time ponosi. 

"Pa sam tražio da umjesto meni, uplati 1.000 maraka u akciju koja se pokreće djeci na kraju godine u okviru pokroviteljstva predsjednice Republike Srpske 'S ljubavlju hrabrim srcima' i da me o tome obavijesti", poručio je Dodik.

Ništa pozitivno, Dodik ne vidi u radu Predsjedništva BiH, gdje je nemoguće postići dogovor. Najbolji pokazatelj, poručuje, jeste jučerašnja sjednica Predsjedništva na kojoj je odbijen njegov prijedlog o izmjeni Poslovnika o radu i isticanju zastave Republike Srpske, kao i smjena određenog broja diplomatskog kadra. 

"Ali isto, odbijeno je od strane DŽaferovića smjena određenog broja kadrova. To je po prvi put da se to uradi, jer srpski član predsjedništva neprikosnoven je u pogledu imenovanja ambasadora koji pripadaju srpskoj nacionalnoj kvoti", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da nije upoznat o zahtjevu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za potpisivanje sporazuma o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, ali je, smatra, bilo kakvo podrivanje nadležnosti policije, neprihvatljivo.