latinica  ћирилица
13/12/2018 |  16:24 | Autor: SRNA

Branki Milić će suditi u odsustvu

Sudsko vijeće Višeg suda u Podgorici odlučilo je da Branki Milić, jednoj od optuženih za pokušaj državnog udara i terorizam na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, bude suđeno u odsustvu.
Branka Milić - Foto: Novosti.rs
Branka MilićFoto: Novosti.rs

"Proces se nastavlja iako optužena Branka Milić nije prisutna, jer, u suprotnom, odužuje se i nije pravedno prema ostalim optuženima", rekla je sudija Suzana Mugoša.

Prethodno su tužioci zatražili da predmet bude izdvojen iz suđenja, što je odbijeno.

Mugoša je pročitala medicinsku ekspertizu iz koje se vidi da je Milićeva pregledana 22. novembra i gdje se navodi da ima narušeno zdravlje blažeg stepena.

Milićeva je u Ambasadi Srbije od 23. novembra, nakon ponižavajućeg odnosa suda i sudskog vještaka Miodraga Šoća prema njoj.

Ona je rekla da će napustiti Ambasadu tek kad joj bude omogućeno fer suđenje, bez maltretiranja, te obezbijeđeno pravo na liječenje.

Današnji pretres obilježio je i skandal, a suđenje je na kratko prekinuto, nakon što je sudija Mugoša optužila Miroja Јovanovića, advokata Milićeve, da je unaprijed znao kad će joj pozliti, na šta je on zatražio njeno izuzeće.

Vještak sudske medicine Miodrag Šoć izjasnio se na primjedbe advokata odbrane na zdravstveno stanje Milićeve i na način na koji je izvršio pregled.

Optuženi Bratislav Dikić zamolio je da se ne oteže sudski postupak, naglasivši da boluje od raka, a da je već dvije godine i dva mjeseca u samici.