latinica  ћирилица
13/12/2018 |  17:33 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Potpisan sporazum bez MUP-a Srpske, policija četiri kantona i Brčko distrikta

Predstavnici deset policijskih agencija, među kojima su SIPA, Granična policija BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, potpisali su u Sarajevu Sporazum o korištenju sistema radio-veze, čija će primjena početi 1.februara. Iako je saglasnost na sporazum ranije dalo 14 agencija, predstavnici četiri kantona danas se nisu pojavili, kao ni MUP-a Srpske i Brčko Distrikta, koji ovo smatraju novim prenosom nadležnosti.

Sporazum o korištenju sistema radio-veze je tehnički sporazum, koji ni na koji način ne tretira pitanja nadležnosti entiteta. Zasnovan je na dobrovoljnosti - svakog trenutka bilo koja policijska agencija može da pristupi, a potpisnice da istupe. Ovako to objašnjavaju u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH. 

"Sporazum ne tretira na bilo koji način pitanje nadležnosti, niti se na bilo koji način dotiče nadležnosti bilo koje od agencija u sistemu bezbjednosti. Sporazum isključivo tretira tehničke aspekte koji se odnose na uvezivanje operativnih centara i suština ovog sporazuma je da se unaprijedi komunikacija između operativnih centara kao kontakt tački koje se nalaze u policijskim agencijama", rekao je šef Sektora za koordinaciju i saradnju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Dragan Mitrović.

MUP Republike Srpske i Brčko Disktrikta od početka su odbacili ovakav vid saradnje, prepoznajući u tome pokušaj oduzimanja jedne od nadležnosti. Saradnja sa ostalim policijskim agencijama će, kažu, biti nastavljena, ali isključivo u okviru ustavnih nadležnosti. 

"Mi imamo svoj sistem radio-veze na celoj teritoriji Republike Srpske, gdje imamo operativnu i stvarnu nadležnost. Ne postoji nikakav propis koji omogućava da Direkcija za korodinaciju policijskih tijela BiH uspostavi takav sistem radio-veze", naglasio je direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Iako su ranije dali saglasnost, sa današnjeg potpisivanja izostali su predstavnici MUP-a HNK, Kantona 10, Posavskog kantona i Zapadno-hercegovačkog. U MUP-u HNK smatraju da dokument treba uskladiti sa važećim propisima. 

"Rukovodeći menadžment Uprave policije MUP HNK je mišljenja da sporazum u nekim segmentima nije u potpunosti dorečen, tako da ga treba doraditi i prilagoditi važećim propisima. Trenutno nije prihvatljiv", izjavio je šef Odsjeka za odnose sa javnošću MUP HNK Ljudevit Marić.

Nije prihvatljiv ni za Republiku Srpsku, koja je prepoznala stvarne namjere Direkcije, skrivene iza termina "dogovor o tehničkim aspektima", kaže srpski delegat u Domu naroda BiH Sredoje Nović. 

"Očigledno da nekim ljudima sa strane, a i u Agenciji je sve više i više prisutno da ta agencija pokuša da preraste u jedno ministarstvo unutrašnjih poslova na nivou BiH što je nedopustivo. To još jednom pokazuje da se želi preneti nadležnost na nivo BiH", dodao je Nović.

Ti pokušaji neće prestati, smatraju srpski delegati. Dušanka Majkić ističe da zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, ne obuhvata nadležnosti koje Direkcija želi da prigrabi ovim sporazumom.