latinica  ћирилица
13/12/2018 |  18:41 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Evropski parlament raspravaljao o migrantima u BiH

Nakon hrvatskog Cabora, o Bosni i Hercegovini govoreno je i u Evropskom parlamentu. Evro-parlamentarci su žustro raspravljali o situaciji u vezi sa migrantima na granici BiH i Hrvatske. Zvanično Sarajevo pozvali su da problemu pristupi ozbiljno.

BiH ne može sama, Evropska unija će nastaviti da pomaže, ali vlasti moraju da se uozbilje kada je riječ o migrantima. Ovo je stav, koji su zvaničnom Sarajevu poslali evroparlamentarci. Rad Granične policije BiH sa migranitima dobio je prolaznu ocjenu, dok su kritike za loš tretman upućene Hrvatskoj, iako je raspravu na temu migranata, inicirao poslanik upravo te zemlje, Ivan Јakovčić.

Poslanici su žestoko raspravljali o tome šta se događa na granicama Hrvatske i nasilju njenih graničnih policajaca prema migrantima, što potvrđuju brojni izvještaji međunarodnih organizacija. Govorilo se i o mogućnosti da migracije kroz Bosnu i Hercegovinu u velikoj mjeri, dovedu do radikalizacije građana ove zemlje.

"Evropska unija brani granice kako niko ne bi kročio u Uniju i upravo takva politika je razlog za ovakve događaje i smrt hiljada osoba. Odgovorni su Evropska komisija, članice Unije i poslanici koji takvu politiku podržavaju", rekao je poslanik u Evropskom parlamentu iz Španije Marin Albiol Guzman.

Poslanik iz Italije Mario Borghezio rekao je da među migranitima ima poraženih pripadnika ISIL-a, koji sada ulaze u BiH.

"BiH sredstva EU treba da iskoristi za zaustavljanje radikalizacije i ekstremizma u BiH koji su povećani", smatra poslanik u Evropskom parlamentu iz Hrvatske Marijana Petir.

 U raspravi su dominirala dva stava - prvi koji zahtijeva poštovanje ljudskih prava i drugi koji traži zaštitu suvereniteta država članica.  U raspravi se moglo čuti da su migranti finansijski teret za Uniju, ali i kontrastav da se događaji poput napada u Strazburu ne smiju koristiti kao opravdanje za islamofobiju. Interesantno, niko nije napomenuo da finansijskim donacijama Unije, ne upravljaju vlasti u BiH, već IOM i UNHCR.