latinica  ћирилица
13/12/2018 |  18:45 ⇒ 18:46 | Autor: SRNA

Sisi: Migranti moraju da poštuju običaje zemalja u koje odlaze

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi poručio je svom narodu da ne treba da očekuju da Zapad "širom otvori vrata" migrantima koji odbijaju da se integrišu i pritom prave probleme.
Abdel Fatah el Sisi (Foto: Sputnik/Ramilj Sitdikov) -
Abdel Fatah el Sisi (Foto: Sputnik/Ramilj Sitdikov)

"Ako idete u drugu zemlju, morate se povinovati kulturi te zemlje. Ako to nećete da uradite, onda nemojte da idete", rekao je Sisi.

On je osudio migrante koji idu u Evropu i odbijaju da se integrišu.

"Svaka zemlja ima pravo da štiti svoj narod i interese", rekao je on na Svjetskom forumu mladih u ljetovalištu Šarm el Šeik, dodajući da migranti moraju da se povinuju zakonima, tradiciji, običajima i kulturi zemlje u koju su se doselili.

On je dodao da se ne može očekivati od Zapada da pusti ljude iz zemalja u kojima se stanovništvo međusobno bori.

"Umjesto što se pitate zašto zemlje Zapada ne žele da nas prime, treba da se zapitate zašto ljudi Avganistana ne vode više računa o svojoj vlastitoj zemlji", rekao je Sisi.

On je dodao da je slična situacija i u drugim zemljama kao što su Pakistan, Egipat, Sirija, Libija, Irak, Јemen i Somalija, piše "Dejli mejl".

"Mi se borimo međusobno u našim zemljama, a onda očekujemo od zemalja, čiji stanovnici rade i dan i noć da postignu napredak u zaštiti svog naroda i ostvare određeni standard za svoje stanovništvo, da nas puste da i mi budemo dio tog uspjeha", rekao je on.

Sisi je rekao da će Njemačka, Italija, Engleska ili bilo koja druga evropska zemlja štititi svoje granice kako bi zaštitila sve ono što je postizala godinama unazad.

"Da li očekujete od njih da otvore svoje vrata nama i da mi onda tamo tražimo da oni poštuju našu kulturu", upitao je Sisi.

On je rekao da migranti odlaze u druge zemlje sa svojom kulturom za koju tvrde da se o njoj ne pregovara i ona ima primat.

"Vi kažete da to tako mora da bude, oni moraju da nas prihvate zbog ljudskih prava. Ne, to nije tako", rekao je Sisi.

On je podsjetio da je dužnost, ako se u neku zemlju odlazi kao gost, u potpunosti poštovati običaje i kulturu te zemlje.