latinica  ћирилица
13/12/2018 |  22:09 | Autor: SRNA

Otvorena izložba djela iz fundusa 38. Saziva likovne kolonije "Sava"

U Doboju je svečano otvorena izložba akvarelističkih djela iz fundusa 38. Saziva likovne kolonije "Sava" iz Broda, na kojoj je izloženo 29 radova.
Doboj - otvorena izložba akvarelističkih djela - Foto: SRNA
Doboj - otvorena izložba akvarelističkih djelaFoto: SRNA

Izložbu je otvorio načelnik opštine Brod Ilija Јovičić koji je naveo da je u tradiciji kolonije, dužoj od 38 godina, naslikano više od 1.100 akvarela.

On je podsjetio da su likovnu koloniju 1980. godine osnovali akvarelisti Krunoslav Kern, Muhamed Fejzić Hamo i Đurđa Vilagoš.

Akademski vajar Drago Handanović rekao je novinarima da su izložena djela najkvalitetnijih akvarelista nastalih u radu 38. Saziva akvarelističke kolonije u Brodu.

"Ovo je jedinstvena prilika da izložba koja je bila u Beogradu, gdje su zaista visoki likovni kriterijum, bude izložena i kod nas", istakao je Handanović, koji kao vajar učestvuje u brodskoj Likovnoj koloniji "Sava".

On je objasnio da su radovi nastali tehnikom akvarela sa dominirajućim motivom rijeke Save, a kao novinu ukazuje na neke nove umjetničke pokrete kao oslobađanje predmetnosti i print na platnu.

Zajedno sa Handanovićem u likovnoj koloniji učestvuje i Pavle Rističević iz Doboja, koji je rekao da se radi o najljepšoj i najpoznatijoj likovnoj u Republici Srpskoj.

Likovna kolonija "Sava" biće izložena do 31. decembra u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje.