latinica  ћирилица
14/12/2018 |  07:37 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Bratunac: Parastos za 109 Srba ubijenih u Bjelovcu

U Crkvi Svetog proroka Ilije u bratunačkom selu Bjelovac danas će biti služen parastos za 109 Srba ubijenih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih su njih 68 muslimanske snage masakrirale u jednom danu - 14. decembra 1992. godine.
Stradanje Srba - Foto: RTRS
Stradanje SrbaFoto: RTRS

Služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih i polaganjem cvijeća uz spomen-ploču postavljenu na zid crkve, biće obilježeno 26 godina od stradanja Srba iz ovih sela na lijevoj obali Drine.

Organizatori su Boračka organizacija iz Bratunca i Bjelovačka crkvena opština.

Zločin nad srpskim civilima u Bjelovcu i okolini muslimanske snage iz Srebrenice i brojnih muslimanskih sela izvršile su u ranu zoru 14. decembra 1992. godine, pod komandom Nasera Orića, kada su upale u ova sela na obali Drine i počinile masakr nad zatečenim stanovništvom, koje je još spavalo.

Muslimanske snage tada su u kućama masakrirale i ubijale sve što su stigli - žene, djecu i starce, a više od polovine ubijenih bili su civili koji su spavali u svojim kućama.

Nakon počinjenog masakra nad srpskim stanovništvom, muslimanske snage potpuno su opljačkale srpsku imovinu, a onda su popalile ova tri sela, a grupu zarobljenih žena i djece odveli u logor u Srebrenicu, gdje su zlostavljani i mučeni.

Tog tragičnog dana u logor su iz Bjelovca odvedene žene-civili Dostana i Mira Filipović, te sedmomjesečni Nemanja i trogodišnja Olivera Filipović, kao i devetogodišnji Brano Vučetić, kome su taj dan ubijeni otac Radovan i brat Milenko, dok je majku izgubio tri mjeseca ranije.

Oni su odvedeni u Srebrenicu, gdje su zlostavljani i dva mjeseca gladovali, dok nisu razmijenjeni.

Ova sela još nisu potpuno obnovljena i mnogi preživjeli mještani još ne mogu da se vrate, jer im ni nakon više od dvije decenije kuće nisu obnovljene.

Za ovaj, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u Podrinju, niko nije odgovarao, iako su pravosudnim organima BiH podneseni brojni dokazi i svjedočenja o počinjenim zločinima.

Porodice poginulih su ogorčene na rad tih organa koji im svake godine obećavaju da će ti procesi biti pokrenuti u narednoj godini.

Srpske porodice poginulih iz ovog kraja izgubile su povjerenje i nadu da će Sud BiH procesuirati počinioce, odnosno izvršioce Orićevih naredbi i nadaju se samo Božijoj pravdi.