latinica  ћирилица
14/12/2018 |  10:53 ⇒ 11:07 | Autor: SRNA

Više od 250 članova na godišnjem koncertu KUD-a "Una"

Više od 250 članova Kulturno-umjetničkog društva "Una" iz Novog Grada i područnih sekcija iz Dobrljina, Rudica, Svodne i Dubovika održali su 11. godišnji koncert pod nazivom "Sjaj mjeseče noćna varalice".
KUD "Una" Novi Grad - Foto: SRNA
KUD "Una" Novi GradFoto: SRNA

Koreograf KUD-a Siniša Јovanić rekao je da su sinoć, pred brojnom publikom nastupile sekcije folklora, pjevačke grupe i orkestar, te članovi područnih sekcija, a publici su premijerno predstavljene dvije koreografije.

"Prva je koreografija "Semenka se zbira" autorska koreografija Nikole Brankovića koju je radio za ansambl "Oro" iz Pariza. Druga koreografija je "Glamočko gluvo kolo" koju smo izvodili na Evropskoj smotri folklora. Ove godine se možemo pohvaliti da imamo i nove nošnje za ove koreografije", rekao je on.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je da KUD "Una" dostojanstveno predstavlja ovu lokalnu zajednicu.

"Ponosni smo na naše kulturno-umjetničko društvo koje redovno osvaja nagrade na gostovanjima. Zahvaljujući njima brojna kulturno-umjetnička društva su posjetila našu opštinu", rekao je on.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić kaže da je ova ustanova prepoznala kvalitet i značaj kulturno-umjetničkog društva.

"Značajno je njegovati našu tradiciju i predstaviti je u drugim sredinama. KUD "Una", zahvaljujući opštini Novi Grad ima našu podršku", rekao je on.

Na ovom koncertu sinić je premijerno prikazan i spot za pjesmu "Krila" nastavnika muzičke kulture, člana KUD-a "Una" Bojana Đurića.

"U izradi spota radilo je više od 40 muzičara iz Novog Grada, Banjaluke i Beograda. Snimanje je trajalo više od godinu dana i urađeno je najviše u Banjaluci", kaže Đurić koji je autor teksta i muzike.

Izradu spota podržala je opština Novi Grad.

Novogradsko kulturno-umjetničko društvo će 12. januara naredne godine u Zadru biti nosilac kulturnog dijela programa na manifestaciji koju Srpsko narodno vijeće organizuje povodom Nove godine.

KUD "Una" Novi Grad postoji od 2007. godine kada je formiran iz folklorne sekcije koja je s radom počela 2003. godine.