latinica  ћирилица
14/12/2018 |  11:40 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

U toku otkup junadi za izvoz mesa u Srbiju i Tursku

U Semberiji je počeo otkup junadi za izvoz mesa u Srbiju i Tursku. Oko 6.000 tona biće isporučeno do kraja godine, čime će biti riješen problem viška tovnih grla na ovom području, i stvoreni uslovi za novi proizvodni ciklus. Iako otkupnom cijenom nisu potpuno zadovoljni, kažu, bolje je prodati, nego držati stoku i stvarati troškove.

Stočar Јovo Mićić iz semberskog sela Gradac, u tovu ima 84 grla. Ovih dana isporučio je 23, koja su dostigla potrebnu masu. Otkup je, kaže, došao u pravo vrijeme. Cijena od 4,10 KM je podnošljiva, jer grla nisu prerasla i stvorila dodatne troškove.
 - Imao sam problem prošle godine kada bikovi prerastaju, velike su im uslužne potrebe i prave minus proizvođačima. Kada bi izvoz išao stalno, onda to ne bi bio problem, sve što priraste to odlazi. Bez izvoza je problem veliki - kaže Јovo Mićić.

Kada otkup stane cijena tovnih grla padne do 3,70 KM, što je ispod linije rentabilnosti i ugrožava ciklus proizvodnje, u kojem je nabavka teladi najveća stavka zbog nedostatka na domaćem tržištu.

- Tele je od 1.200 do 1.300 KM.  Kupuje se glava, ne kupuje se kilaža teleta, jer je problem za tovni materijal. U tom lancu zarade, svi hoće da zarade, što je nemoguće - poručuje Ilija Cvjetinović, stočar iz Triješnice, a na njegove riječi nadovezuje se i Јovo Mićić:

- Ne možeš za jednog bika dva teleta da uzmeš. Kada bi mogli dva i po teleta da uzmemo za bika od 600 kg, to bi bila neka proizvodnja gdje bi smo se dobro pokrivali. Na taj način bi i moja djeca ostajala na selu i sebe vidjela u toj priči.

Velika pomoć u ovoj proizvodnji su podsticaji resornog ministarstva od 200 KM po grlu. Kada bi i otkup bio kontinuiran, proizvodnju bi širili. Ohrabruje, što ovu godinu završavaju bez gubitaka.

- Otkupiće se sva stoka do Nove godine. Otkup je u toku, stoka se tovari, za sada se redovno isplaćuje, što je najvažnije za proizvođače da ljudi mogu da ubacuju novu telad - napominje Ljubiša Stevanović, iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije.

U Srbiju su već isporučili oko 4.000 tovnih grla, kažu u Udruženju poljoprivrednika, a očekuju da će do kraja decembra, sa ovih prostora izvesti oko 4.000 tona mesa u Tursku.