latinica  ћирилица
14/12/2018 |  13:53 | Autor: SRNA

Banjalučki "Gas-res" očekuju recipročne mjere prema firmama iz FBiH

Preduzeće "Gas-res" iz Banjaluke očekuje od nadležnih organa Republike Srpske da, ukoliko za zainteresovanog kupca u Istočnom Sarajevu ubrzo ne bude omogućena isporuka gasa kroz transportni sistem u Federaciji BiH, preduzmu recipročne mjere prema korisnicima gasnog transportnog sistema kroz Srpsku, a koji imaju sjedište u FBiH.

"U tom slučaju svu odgovornost za poremećaje u snabdijevanju gasom potrošača u FBiH snosiće `BH-gas` Sarajevo i organi FBiH", navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Iz "Gas-resa" ocjenjuju da očigledno protivustavno ponašanje federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije i kompanije "BH-gas" Sarajevo, može imati negativne posljedice po funkcionisanje ukupnog gasnog tržišta u BiH, a pogotovo u FBiH.

"Otvorenost transportne infrastrukture je elementarni princip funkcionisanja gasnih tržišta u Evropi i u svijetu. Bez poštovanja tog principa, ni građani ni industrija u FBiH ne bi se mogli snabdijevati gasom", napominju iz ovog preduzeća.

"Gas-res" podsjeća da godinama bezuspješno pokušava pristupiti gasnoj transportnoj infrastrukturi u FBiH, radi isporuke gasa zainteresovanim kupcima i da problem sa zatvorenošću tržišta FBiH za kompanije iz Republike Srpske nije od juče.

Iz ovog preduzeća navode da su, nakon što je od njih kompanija `Sarajevo-gas` Istočno Sarajevo zatražila da ih snabdijevaju gasom, u avgustu 2015. godine uputili zahtjev kompaniji "BH-gas" za pristup gasnom transportnom sistemu, ali da je zahtjev odbijen.

"Ta kompanija je odbila zahtjev sa obrazloženjem da je Uredbom Vlade FBiH o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede `BH-gas` Sarajevo jedini nadležan za transport i snabdijevanje gasom na području FBiH", podsjećaju iz "Gas-resa".

U skladu sa zakonskom procedurom, preduzeće "Gas-res" je uputio žalbu Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, kao regulatoru za gas u FBiH, pozivajući se na ustavnu odredbu o slobodnom prometu robe, usluga, kapitala i lica.

"Tražili smo recipročan tretman koji ima `BH-gas` i ostale kompanije iz FBiH u Republici Srpskoj. Federalno ministarstvo je odbilo našu žalbu, uslovljavajući pristup transportnom sistemu FBiH usvajanjem zakonskih rješenja, prije svih Zakona o gasu na nivou BiH. Na ovaj način Federalno ministarstvo je direktno povezalo pitanje komercijalnih odnosa gasnih kompanija na jedinstvenom tržištu BiH sa jednostranim političkim viđenjem koje zastupa FBiH", pojašnjavaju iz "Gas-resa".

Nakon odbijanja pristupa transportnom sistemu, "Gas-res" je više puta preko nadležnih institucija Srpske, pokušavao aktuelizovati pitanje kršenja ustavnih odredbi od FBiH i zatvorenosti ne samo tržišta već i transportne gasne infrastrukture u FBiH za preduzeća iz Republike Srpske.

Nije bilo spremnosti da se ovo pitanje riješi i omogući ravnopravan tretman svih kompanija na cijelom području BiH kao jedinstvenom ekonomskom prostoru.