latinica  ћирилица
14/12/2018 |  13:56 | Autor: SRNA

Kineska skijaška delegacija stigla na Јahorinu

Na Јahorinu je danas stigla skijaška delagacija iz kineskog grada Tjencina koja će u Republici Srpskoj boraviti do 30. marta, kako bi usavršili svoje skijaške vještine i upoznali se o turističkim potencijalima olimpijske planine.
Dragan Јaćimović i kineska skijaška delagacija - Foto: SRNA
Dragan Јaćimović i kineska skijaška delagacijaFoto: SRNA

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Dragan Јaćimović izrazio je zadovoljstvo što je ekipa sportista iz Tjencina, koji je treći po veličini grad u Kini, došao sa 15 sportista uzrasta od 12 do 17 godina i pet trenera.

"Cilj nam je da Јahorinu, Republiku Srpski i BiH, kao i grad Istočno Sarajevo predstavimo u najljepšem mogućem svjetlu, predstavimo sportske i turističke potencijale. Nadam se da će svi gosti koji su u delegaciji Tjencina imati šta da vide, nauče, a mi imamo šta i da pokažemo", rekao je Јaćimović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da će Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Vlada Republike Srpske ovdje biti neka poveznica između Olimpijskog centra "Јahorina", grada Istočnog Sarajeva i Ambasade Kine u BiH, te da je siguran da je ovo sam početak nečeg dobrog u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo porodice omladine i sporsta Srpske će gledati da se napravi jedan dogovor sa ambasadorom Kine u BiH Čen Bo, koji se odnosi da sportisti iz Kine dolaze i u Trebinje na ljetnu školu koju Ministarstvo organizuje.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković kaže da je velika čast što je na Јahorinu došla i ambasador Kine u BiH koja se pokazala kao veliki prijatelj, te da je ovo danas nešto što pokazuje da Јahorina ide pravim putem.

"Opravdano smo turizam stavili na broj jedan kada riječ o listama prioriteta, prvenstveno za grad Istočno Sarajevo. Ovo je pokazatelj da ovdje postoje ljudi koji imaju sposobnost da otvore vrata za razne zemlje iz Evrope, a danas prisustvujemo otvaranju vrata kada je riječ o Kini i kineskim gostima koji imaju namjeru da dolaze u što većem broju", rekao je Vuković.

On je dodao da je, prema njihovim saznanjima, kineska javnost zainteresovana za skijaške sportove.

Šef delegacije skijaša iz Tjencina DŽang DŽungćua rekao je da su se danas okupili na Јahorini kako bi učestvovali na ceremoniji otvaranja obuke skijaša iz ovog kineskog grada.

"Saradnja između Kine i BiH u sportovima na snijegu i ledu počela je 1980. godine, a BiH je bogata jedinstvenim prirodnim uslovima za zimske sportove i posebno pogodna za organizovanje zimskih sportova", rekao je DŽang, te podsjetio da će BiH sljedeće godine biti domaćin Evropskog omladinskog omladinskog festivala.

On je dodao da sa približavanjem Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine sve više Kineza učestvuje u sportovima na snijegu i ledu, a, nakon uspostavljanja bezviznog režima između Kine i BiH, očekuju da će zimske olimpijske igre postati mjesto susreta i razvoja bileteralnih odnosa.

Prema njegovim riječima, buduća saradnja dvije zemlje u zimskim sportovima kao i u turizmu je obećavajuća i vrijedna očekivanja, a dolaskom sportista skijaškog trčanja iz Tjencina u BiH predstavlja dobar početak saradnje.

"Nadamo se da će tim skijaša iskoristiti zimski trening kako bi izgradio više platformi za sport u saradnji i razmjeni između Kine i BiH, te otvorio dodatne kanale komunikacije i promovisao prijateljsku razmjenu između sportista dvije zemlje", naglasio je Čongua.

Nada Šljivić iz Olimpijskog centra "Јahorina" rekla je da će delegaciji iz Kine predstaviti ljepote planine, te da je Јahorina u proteklih godinu dana doživjela veliki procvat.

"Realizovali smo niz projekta i omogućili da ova zimska sezona bude istorijska za Јahorini. Imamo nove staze kao i dobru zabavu u narednoj sezoni. Prvi u regionu smo otvorili sezonu za skijaše 29. novembra, a prvog decembra otvorili sistem za vještačko osnježavanje. Za prvih 10 dana rada ski- centra prihodi od prodaje ski-pasa su gotovo 100 odsto veći u odnosu na isti period prethodne rekordne godine“, naglasila je Šljivićeva.

Ona je izrazila nadu da će ova zimska sezona biti izuzetna, a njenoj uspješnosti će svakako doprinijeti i posjeta skijaša iz Kine, na šta su ponosni jer su oni prepoznali sve potencijale Olimpijskog centra.

Nakon konferencije za novinare povodom dolaska skijaške delegacije iz Kine, održana je mini-olimpijada na stazama "Poljice" u okviru trodnevnog "Retro ski-openinga".