latinica  ћирилица
14/12/2018 |  16:54 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Zavetnici: Proglasiti okupaciju na Kosovu i Metohiji

Srpski sabor "Zavetnici" smatra da je dužnost srpskog državnog rukovodstva da proglasi okupaciju i neposrednu ratnu opasnost na Kosovu i Metohiji i da se povuče iz Briselskog sporazuma, imajući u vidu da je Priština danas na najbahatiji mogući način i po ko zna koji put pogazila međunarodno pravo, sve postignute sporazume i Rezoluciju 1244.
"Zavetnici" - Foto: RTRS
"Zavetnici"Foto: RTRS

"Borbenu gotovost oružanih snaga treba vidno podići na najviši nivo uz mobilizaciju dela rezervnog sastava i gomilanje značajnih snaga duž administrativne linije", navodi se u saopštenju Srpskog sabora "Zavetnici".

"Zavetnici" smatraju da bi "državne institucije Srbije morale da konstatuju da je jednostranim potezima Prištine proces pregovora u Briselu u potpunosti narušen i da država Srbija zahteva doslednu primenu Rezolucije 1244 kao jedinog pravno važećeg međunarodnog dokumenta u pogledu regulisanja bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji".

Istovremeno, dodaje se u saopštenju, usljed pristrasno proalbanskog držanja KFOR-a, pred Saveza bezbjednosti UN treba pokrenuti pitanje restruktuiranja mirovne misije na Kosovu i Metoji u skladu sa principima Rezolucije 1244 i vraćanja ruskih vojnih kontigenata u pokrajinu.

"Svi smo znali da ovaj trenutak dolazi i da razbojnička banda OVK nikada i nije bila rasformirana. Nezadovoljni ishodom lobiranja i potplaćivanja za prijem u Interpol, oni su rešili da svetu pokažu da su država, time što pokušavaju da demonstriraju silu i objave ono što smo svi već i znali - da na Kosovu i Metohiji nekažnjeno postoje bande naoružanih razbojnika koje bi htele da se nazovu 'armijom'", naglašava se u saopštenju.

"Zavtenici" ističu da naoružavanje i formiranje vojske ima za cilj da zaplaši Srbe i stvori atmosferu za njihov novi egzodus sa Kosmeta.

"Mi im to ovoga puta ne smemo dozvoliti. S obzirom na to da je mimo međunarodnog prava, Rezolucije 1244, Ustava Republike Srbije i saglasnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jednostrano formirana takozvana vojska Kosova, Srbija ima puno pravo da proglasi okupaciju teritorije i neposrednu ratnu opasnost", zaključuje se u saopštenju. /kraj/tp