latinica  ћирилица
14/12/2018 |  19:28 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju 2018. u Srpskoj

U organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije, u Istočnom Sarajevu održano je finalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju 2018. u Srpskoj.

Od prijavljenih više od 20 timova, u finale je ušlo šest.

Prvo mjesto osvojile su inovacije - mašina za čišćenje kotla termo-elektrane, i termo-košnica.

Mašina za čišćenje parnog kotla termoelektrane inovacija je tima "Lakše nego metlom" iz Istočnog Sarajeva, koja za cilj ima unapređenje procesa čišćenja koje se za sada u potpunosti odvija ručno.

- Mašina je modularnog tipa i radi se ne u serijskoj već u pojedinačnoj proizvodnji. Moguće ju je napraviti za potrebe drugih termoelektrana i rudnika shodno potrebama i zahtjevima korisnika, pojašnjava Biljana Marković, član tima "Lakše nego metlom".

Zajedno sa ovom inovacijom, prvo mjesto podijelila je i termo- košnica tima "Vinbiz "iz Trebinja. Obje su imale po 27 bodova.

- Naša inovacija je konstruktivno rješenje termo- košnice po kojem je ona sastavljena od nosećeg rama i troslojnih stranica. Te troslojne stranice, unutrašnje, čini meko drvo, srednji stirpor, a spoljni dvoslojna plastika, kaže Dragan Spaić, vođa tima "Vinbiz".

Odlučiti koja je od šest finalnih inovacija najbolja, za žiri nije bio nimalo jednostavan zadatak.

Drago Gverić, predsjednik žirija, ističe da je su im timovi ove godine zadali priličnu glavobolju i da je žiri bio u teškoj poziciji da odluči koja ideja je najbolja.

Ovo takmičenje već više od 10 godina organizuje se zajedno sa resornim ministarstvom iz Srbije.

- Ovo današnje finale je pokazalo kako zapravo sinergija i prenošenje znanja između Srbije i RSepublike Srpske podstiče inovativnost, ne samo generalno u jednoj i drugoj državi, već i na lokalu, naglasio je Vladimir Nikić, član Organizacionog tima takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji.

Ovakva takmičenja pokazuju koliki je značaj inovacija i novih tehnologija kojima se, kako je istaknuto, direktno može pomoći privredi – njenom ubrzanom razvoju i sustizanju trendova u razvijenim zemljama.