latinica  ћирилица
15/12/2018 |  10:55 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

Krsni hod na ktitorsku slavu manastira u Sasama

Dvije grupe hodočasnika iz Srebrenice i Bratunca jutros su krenule na krsni hod ili pokloničko pješačenje na ktitorsku slavu Manastira Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice.
Hodočasnici krenuli na krsni hod -
Hodočasnici krenuli na krsni hod

- Dvije grupe hodočasnika iz Srebrenice i Bratunca jutros su krenule na krsni hod ili pokloničko pješačenje na ktitorsku slavu Manastira Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice.
Nakon kratke molitve, jedna grupa hodočasnika sa srpskom zastavom krenula je predvođena protojerejem Aleksandrom Mlađenovićem ispred srebreničkog Hrama Svetog Arhangela Mihaila na pokloničko pješačenje do 15 kilometara udaljenog srednjovjekovnog manastira.

Hodočasnici će se zaustaviti, odati počast i prislužiti svijeće za pokoj duša na srpskom groblju u selu Zalazje kod Spomen-kosturnice i spomenika ubijenim Srbima iz ovog kraja u Drugom svjetskom ratu i posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon molitve ispred bratunačke Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, krenula je druga kolona hodočasnika iz Bratunca i proći će kroz sela Pobrđe, Voljevica, Bjelovac i Biljača i kod rudnika olova i cinka u Sasama sastaće se sa hodočasnicima iz Srebrenice, a odatle će zajedno pješačiti do manastira.

Hodočasnici će prisustvovati Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju će, prema najavi, služiti Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, i slavskom obredu priređenom povodom ktitorske slave manastira - Svetog cara Uroša Nemanjića koji je sagradio ovaj sveti hram.

Nakon liturgije mnogi hodočasnici, koji su prethodnih dana postili, pričestiće se u manastiru.

Poslije slavskog obreda i ručka za učesnike pokloničkog pješačenja biće organizovan povratak autobusima do Srebrenice i Bratunca.

Ovo je osmo pokloničko pješačenje koje postaje tradicija, jer postoji interesovanje mladih da na ovaj način pokažu svoju spremnost na odricanje i želju da se pričeste u manastiru u Sasama.

Organizatori pokloničkog pješačenja do manastira u Sasama su Srpska pravoslavna opština Srebrenica i Svetosavska omladinska zajednica Bratunac.

Manastir Sase sagrađen je 1242. godine, a zadužbina je kralja Uroša Prvog Nemanjića, posljednjeg svetitelja iz dinastije Nemanjića, čije su mošti i krst dugo vremena čuvani u ovom hramu.

Kao i najveći broj srpskih manastira, i on je kroz istoriju više puta skrnavljen, pustošen i obnavljan. Tako je bilo i u posljednjem ratu.

Stari srednjovjekovni manastir u Sasama bio je metoh /imanje/ manastira u Hilandaru.

Tokom 1989. godine obnovljena je manastirska crkva, koja je zadržala autentični izgled i manastir u Sasama proslavio je jedinstven jubilej - 750 godina postojanja.

Nakon posljednjeg rata je obnovljen, uređen je prostor oko hrama i uz blagoslov tadašnjeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija izgrađeni su manastirski konaci i predstavlja impozantan kompleks u jedinstvenom prirodnom ambijentu gdje rado dolaze vjernici iz raznih krajeva Srpske, Srbije i inostranstva, a posebno iz pravoslavnih zemalja.

Osveštan je 18. septembra 2010.godine.