latinica  ћирилица
15/12/2018 |  11:14 | Autor: SRNA

Ruski analitičari: SAD i NATO od Kosova prave potencijalno bojno polje

Vojni analitičar Viktor Baranec izrazio je zabrinutost zbog formiranja takozvane "vojske Kosova" i smatra da SAD i NATO od Kosova žele da naprave potencijalno bojno polje.
Kosovo, vojska - Foto: RTRS
Kosovo, vojskaFoto: RTRS

- Ovo "američko Kosovo" je pokvaren zub u tijelu bivše Јugoslavije. Kosovo, nažalost, može ponovo postati epicentar rata. Nikada se tamo situacija neće smiriti sama od sebe. Takvo bure baruta ne liječi vrijeme - rekao je Baranec za Sputnjik.

On je dodao da Amerika, ne samo da sve dublje pušta korijenje u Evropi, već i vrbuje nove države, koje su nastale uz najgrublje kršenje međunarodnog prava.

Saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Aleksandar Pivovarenko rekao je da Albanci u više država regiona rade na formiranju novih vojnih struktura ili na većem prisustvu u postojećim.

Pivovarenko je rekao za Sputnjik da se formiranje "vojske Kosova" može staviti u istu ravan sa događajima u Makedoniji, u kojoj su se početkom godine desile značajne zakonske reforme, odnosno bila je usvojena Tiranska platforma, koja između ostalog, povećava prisustvo Albanaca u oružanim snagama Makedonije.

Imajući u vidu da se Kosovo graniči sa sjeverom Makedonije, gdje živi mnogo Albanaca, Pivovarenko ističe da stvaranje "vojske Kosova" može da dovede do promjene postojeće situacije u Makedoniji.

- Ovo je, takođe, neprijateljski korak prema Srbiji, što će svakako pogoršati situaciju - ističe on.

Pivovarenko dodaje da se Moskva orijentiše prema koracima Beograda, pa stoga Rusija ne može da reaguje agresivnije ili da generalno bude odlučnija nego što je to samo srpsko rukovodstvo.

- U principu Moskva podržava Beograd i sada je sve na srpskom rukovodstvu i njegovom pristupu /ne/priznavanja Kosova - rekao je on.

Naučni saradnik i stručnjak za etničke konflikte Evropskog instituta u okviru Ruske akademije nauka Pavel Kandelj je ocijenio da se iz izjave generalnog sekretara NATO Јensa Stoltenberga, ali i reakcije Brisela, vidi da Zapad zapravo nije potpuno spreman za taj korak formiranja "vojske Kosova".

On je ocijenio da u vojnom pogledu u ovom trenutku i u bliskoj budućnosti formiranje "vojske Kosova" ništa ne znači, jer je za stvaranje prave armije potrebno vrijeme i ogromna sredstva, što ne zavisi od Prištine, već od SAD i NATO.

- Ako finansijeri to budu htjeli, prava vojska će biti formirana, prema proračunima NATO-a, tek za deset godina. Ali ako ne budu htjeli, a prema izjavama Stoltenberga i porukama koje stižu iz Brisela, djeluje da nemaju ozbiljne namjere sa tom vojskom, onda je osnivanje ove armije samo zarad dizanja prašine i zatezanja situacije u regionu - ističe Kandelj.

On objašnjava da je formiranjem takozvane vojske na samoproglašenom Kosovu dijalog Beograda i Prištine stavljen na debeli led.

Parlament samoproglašenog Kosova usvojio je juče paket od tri zakona, čime je omogućena transformacija kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvanu kosovsku vojsku.