latinica  ћирилица
15/12/2018 |  11:18 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Čubrilović: Priština krši međunarodno pravo, ugrožena bezbjednost Srba

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je zabrinutost zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti u tzv. vojsku Kosova, ističući da su ovim pogaženi svi međunarodni ugovori i Povelja Ujedinjenih nacija i ozbiljno ugrožena bezbjednost srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Veoma smo razočarani činjenicom da svijet mirno gleda na nepoštovanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojno tehničkog sporazuma iz Kumanova. Ovo je očigledno kršenje međunarodnog prava, konvencija i dogovora kojim se garantuje bezbjednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je Čubrilović.

On je istakao da iskreno vjeruje da će država Srbija uspijeti da očuva svoj pravni poredak i da zaštiti sve svoje građane na Kosovu i Metohiji i da spriječi svaki pokušaj narušavanja mira.

- Narod u Republici Srpskoj primio je sa razočaranjem ove vijesti i sa nevjericom posmatra kako Evropa i drugi međunarodni akteri i garanti sporazuma ćute na poteze Prištine. Srpski zvaničnici u BiH, u proteklom periodu, i za manje, a nekada i izmišljene prekršaje, bivali su rigidno sankcionisani zbog navodnog nepoštovanja jednog drugog međunarodnog akta, Dejtonskog sporazuma. Sa velikom pažnjom i zabrinutošću posmatramo dalji razvoj situacije - neveo je Čubrilović u pisanoj izjavi za medije.