latinica  ћирилица
15/12/2018 |  12:29 | Autor: SRNA

Kovač: Poslije Kosova težište pažnje NATO biće na BiH

General-major Vojske Srbije u penziji Mitar Kovač smatra da će težište pažnje NATO-a u narednom periodu, poslije promovisanja takozvane vojske Kosova i Makedonije, sigurno biti usmjereno na BiH.
Mitar Kovač (foto: rs.sputniknews.com) -
Mitar Kovač (foto: rs.sputniknews.com)

Kovač je napomenuo da, prema istraživanju javnog mnjenja, gotovo 80 odsto stanovništva u Republici Srpskoj ne želi BiH i Srpsku u NATO-u, a oko 70 odsto u Federaciji BiH je za članstvo.

- Takva suprostavljenost može voditi BiH u stradanje i u potpuno rastakanje. Da je razuma u političkim predstavnicima hrvatskog i muslimanskog naroda, ne bi uopšte zapinjali da BiH ide u NATO, jer to sigurno vodi u rastakanje državne zajednice koja je i sada na labilnim osnovama - rekao je Kovač za Sputnjik.

On je podsjetio da su upravo prenebregavanje volje srpskog naroda i njegova majorizacija, koju je tada sprovodila muslimanska opcija na čelu sa Alijom Izetbegovićem, doveli do građanskog rata u BiH.

Kovač je izrazio bojazan da isto prenebregavanje volje srpskog naroda povodom pitanja NATO-a u BiH može dovoditi do nemira, kriza, pa i nekih incidenata, a u nekim nesretnim okolnostima i do rata.

- To ozbiljni političari ne treba da smetnu sa uma, bez obzira iz kog naroda u BiH dolaze, jer srpski narod nije za potkusurivanje i ne želi to da bude - smatra Kovač.

On je ocijenio da bi Milorad Dodik, sa stanovišta funkcije koju obavlja kao član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda, trebalo da Rezoluciju Republike Srpske o neutralnosti predoči institucijama u Briselu i u okviru EU, prvenstveno pred NATO-om i da ukaže da ne želi nastavak aktivnosti vezanih za učlanjenje BiH u NATO.

- Srbi u BiH ne žele da ih od Srbije razdvaja granica nijedne vojne alijanse - rekao je Kovač.

On je naveo da NATO, prije svega SAD i Velika Britanija, shvataju da ne mogu dalje ako u potpunosti ne riješe "crnu rupu na Balkanu" i da to podrazumijeva da cijeli taj prostor "uguraju ne samo u evropske nego i u evroatlantske integracije".

Kada je riječ o sve učestalijim podsticanjima pitanja zašto je 2009. srpski predstavnik potpisao pristupanje BiH MAP-u, Kovač je podsjetio da u to vrijeme ni Srbija nije bila potpuno protiv toga da razmatra i evroatlantske integracije, te da je Srpska pratila tu matricu.