latinica  ћирилица
15/12/2018 |  15:43 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Nakon šverca droge i oružja, šverc životinja najisplativiji

Nakon šverca droge i oružja, najisplativiji posao "s druge strane zakona" je šverc životinja. Upućeni kažu da ova djelatnost u BiH cvjeta, a posebno, šverc rasnim psima i lutalicama na kojima krijumčari mogu da zarade i do nekoliko hiljada evra.

Udruženje "Kerber" jedino je prihvatilište kojim se može pohvaliti najveći grad Srpske. Humani zadatak uglavnom im ide dobro, osim u posljednjoj fazi - iz ovog udruženja tokom godine na područje Banjaluke trajno nije udomljen ni jedan pas. Interesovanje za njih pokazuje dijaspora, a ovo udruženje nije registrovano za izvoz pasa, ni u humane svrhe.

"Samim tim svi smo prekršili neki zakon. Zakon je tačno definisao ko može udomljavati pse u inostranstviu i pod kojim uslovima, što je za većinu udruženja nemoguća misija", ističe Goran Milojević, predsjednik Udružnja “Kerber”.

U "Kerberu" tvrde da godišnje izvezu oko šest pasa. Humanost jeste jedan od čestih razloga nelegalnog izvoza životinja, ističe Boris Kukolj, predsjednik Udruženja "SOS šapica" iz Gradiške koje, za razliku od “Kerbera”, pravo na izvoz ima - i po tome je jedno od rijetkih.

"Posljednji podatak govori da se prosječno godišnje izveze oko 800 pasa. Јedan dio se radi uslužno za neke organizacije, a sigurno godišnje oko 600 pasa izvezemo sa naše opštine Gradiška”, kaže predsjednik Udruženja "SOS šapica" Boris Kukolj.

Legalan izvoz pasa raste, bar prema poređenju prethodne sa ovom godinom. Upućeni kažu - raste i crno tržište. Psi se tvrde, švercuju u nehumanim uslovima i izloženi traumama u većem broju umiru. U švercu krajnja odredišta često nisu poznata kao i cilj – a često se koriste i u medicinske svrhe, za testiranje oružja ili izradu krzna. Nerijerko, kažu, iza svega se krije profit, čak i iza namjere da se nelegalnim švercom psu obezbijedi dom.

Zakoni Evropske unije o transportu životinja prilično su rigorozni. Zato i za prelaz sa vlasnikom pas mora biti osiguran od bjesnila, imati čip i jedinstveni matični broj upisan u pasoš. Želi li se životinja uputiti novom vlasniku legalno, pravila su jasna.

"Kada životinja mijenja mjesto boravka i vlasnika, tada važe drugi uslovi, uslovi karantina se moraju ispoštovati i sve prethodne procedure koje su navedene, a uz to mora da bude transportno sredstvo koje mora da ispunjava određene uslove", naglašava veterinar Bojan Lukač.

Kako bi suzbili šverc pasa ka Evropskoj uniji, Kancelarija za veterinarstvo sačinila je spisak skloništa za životinje koji imaju odgovarajuće sertifikate i odakle je jedino moguć izvoz. Od osam azila na listi, tri su iz Srpske.