latinica  ћирилица
15/12/2018 |  15:53 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Zašto je tržište FBiH zatvoreno za gas iz Srpske?

BH-Gas odbija jeftiniji gas iz Republike Srpske. Na adresu ove sarajevske kompanije, preduzeće iste djelatnosti iz Banjaluke Gas-res uputilo je zahtjev za korišćenje njihovog gasovoda, kako bi transportovali energent zainteresovanim klijentima u Federaciji BiH. BH-Gas odgovara negativno, a kao jedan od razloga navodi nepostojanje dokumenata za pristup transportnom sistemu Federacije, tvrdeći da još nije otvoreno tržište prirodnog gasa, te da sve to čeka usvajanje državnog zakona.

Zašto sarajevski BH-Gas neće banjalučki gas i to već godinama? Gas-res bezuspješno pokušava da pristupi gasnoj transportnoj infrastrukturi u Federaciji, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

To pitanje nije riješeno ni nakon nedavno održanog sastanka ministra spoljne trgovine Mirka Šarovića i entitetskih resornih ministara Petra Đokića i Nermina DŽindića, o temi liberalizacije plinskog tržišta u BiH. Gas-res je nekoliko puta pokušao da aktuelizuje problem. U žalbi Ministarstvu energije FBiH, tražili su recipročan tretman koji BH-Gas i ostale kompanije iz Federacije imaju u Republici Srpskoj, ali je žalba odbijena, uslovljavajući pristup transportnom sistemu Federacije, usvajanjem zakonskih rješenja, prije svega Zakona o gasu na nivou BiH.

"Ukoliko preduzeću Gas-res Banjaluka u što skorije vrijeme ne bude omogućena isporuka gasa za zainteresovanog kupca u Istočnom Sarajevu kroz transportni sistem u Federaciji, očekujemo da nadležni organi u Republici Srpskoj preduzmu recipročne mjere prema korisnicima gasnog transportnog sistema kroz Republiku Srpsku, a koji imaju sjedište u FBiH. U tom slučaju svu odgovornost za poremećaje u snabdijevanju gasom potrošača u FBiH snosiće BH-Gas Sarajevo i organi FBiH", ističe se u saopštenju Preduzeća Gas-res..

Federalnom ministru energije Nerminu DŽindiću jasno je da banjalučki Gas-res traži liberalizaciju plina u BiH i ističe da se mora donijeti zakon, koji će regulisati ovo pitanje na nivou BiH. I dok sarajevski "Avaz" prenosi da bi Gas-res u Federaciji nudio 30 odsto jeftiniji plin od onog koji prodaje BH-Gas, DŽindić otkriva da je Uprava tog preduzeća uputila Vladi zahtjev za povećanje cijene plina za 31 odsto.

"Zatražio sam da mi prvo pojasne kalkulaciju cijena, na osnovu čega to traže i odakle im dobit od 14 miliona maraka. Kada to pojasne, onda ćemo razgovarati. Poskupljenje u svakom slučaju neću prihvatiti", ističe DŽidić.

Poredeći cijene gasa, BH-Gas u saopštenju ističe da je "srpski gas" skuplji od onog koji to sarajevsko preduzeće prodaje svojim potrošačima. Zahtjev za povećanje cijene jasno su obrazložili.

"Cijena ruskog gasa povećana je za sto posto i to je glavni razlog. Mi tražimo korigovanje cijene, jer će se desiti da ćemo iduće godine zbog ruske cijene gasa poslovati sa gubitkom većim od 20 miliona", kaže Јasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

Јedan od zainteresovanih za kupovinu gasa iz Srpske je zenički Arselor Mital, ističući da je jeftiniji. Iz BH-Gasa poručuju da će, po usvajanju zakona o plinu, koji bi regulisao pitanje tarifa i transportne metodologije, omogućiti pristup mreži bilo kom trgovcu. Do tada je tržište Federacije za kompanije iz Srpske zatvoreno.