latinica  ћирилица
15/12/2018 |  19:56 ⇒ 21:19 | Autor: RTRS

Arheolozi iz Bijeljine i Austrije istražuju ostatke iz bronzanog doba

Na području Semberije nedavno su pronađeni ostaci iz bronzanog doba, odnosno spomenici i humke od prije 4.500 godina. U arheološkim istraživanjima na lokalitetu Novo selo kod Bijeljine, učestvovali su arheolozi Muzeja Semberije i Austrijske akademije nauka. Ovo je prva zvanična međunarodna saradnja bijeljinskog Muzeja od njegovog osnivanja.

Geofizička snimanja, koja su urađena 2016. godine, pokazala su da se na ovom lokalitetu nalaze vještačke strukture. Istraživanje je počelo kada je Institut za evropsku i orijentalnu arheologiju Akademije nauka u Beču obezbijedio sredstva za taj projekat. Ovaj nalaz je, procjenjuju stručnjaci, neprocjenjiv.

"Imali smo dva antropologa na terenu, tako da preliminarni rezultati kažu da je sahranjena individua ženskog pola starosti od 21 do 25 godina. Nakon analiza koje predstoje znaćemo da li je bila nomad, da li došla ovdje ili je rođena ovdje. O grobu, dubini, nivoima grobnog mejsta. Uzeti su i uzorci zemljišta pa će istraživanja pokazati kakva je bila flora i fauna u to doba ...", ističe arheolog Muzeja Semberije Snežana Antić.

Pronađeni su predmeti od keramike, naušnica, urna. Sve će se detaljno analizirati i to je samo početak saradnje sa austrijskom akademijom nauka, jer će israživanja biti nastavljena na proljeće. Potpisan je Ugovor o saradnji Muzeja Semberije sa austrijskim Institutom za evropsku i orijentalnu arheologiju.

"Riječ je o zaista rijetkom nalazu iz tog doba na Zapadnom Balkanu. U Semberiji je to najstariji grob koji je do sad zabilježen. Sljedeća humka se nalazi 800 metara odavde koji nismo uspjeli da otkrijemo zbog vermena. Ide zima, hladno je pa ćemo nastaviti istraživanja na proljeće. Nalazi svi ostaju u Bijeljini, imamo puno materijala, ispitaćemo sve. Mnogo detalja će se saznati, poslije i DNK o ljudima koji su živjeli u tom dobu...", kaže Mario Gavranović iz Instituta za evropsku i orijentalnu arheologiju - Akademija nauka Austrija.

Zahvaljujući saradnji sa Snežanom Negovanović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Međunarodnom organizaciji ''Budućnost za religijsko nasljeđe'' Muzej Semberija će uskoro dobiti internet stranicu posvećenu nekadašnjim istraživanjima na mjestu Atik džamije, kada su pronađeni nadgrobni spomenici sa pravoslavnim natpisima.

Muzej Semberije ima stalnu arheološku postavku sa više od 500 eksponata među kojima su i oni posebne istorijske vrijednosti. Ova postavka, osmišljena 1980. godine, u protekle četiri decenije nije se bitnije mijenjala. Posljednje aktivnosti ove istorijsko kulturne institucije vode je ka značajnijem mjestu na evropskoj karti muzejskih institucija, ističu u bijeljinskom muzeju.