latinica  ћирилица
16/12/2018 |  10:42 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Prijedor: Tri pješačka prelaza obojena crveno-bijelo

Ove godine na području prijedorske regije u saobraćajnim nesrećama poginulo je 12 lica. U cilju zaštite svih učesnika u saobraćaju, u gradu su tri pješačka prelaza, novom tehnologijom obilježavanja, obojena u crveno-bijelo, kako bi bili uočljiviji.

Prema podacima Policijske uprave Prijedor, na području regije, tokom posljednjih pet godina, poginuo je 21 pješak. Zbog toga su u cilju zaštite, tri pješačka prelaza u blizini škola i u centru grada, obojena novom tehnologijom, u crveno–bijelo. Pješaci kažu da se učesnici u saobraćaju često ne pridržavaju propisa, zbog čega ugrožavaju jedni druge. Zbog toga je posebno važna takozvana kultura vožnje.

Policijski statistički podaci pokazuju da je ove godine najčešći uzrok saobraćajnih udesa bilo nepridržavanje strane kretanja. Ove godine, na području Prijedora, registrovano je 914 saobraćajnih nezgoda.

"Od tog broja, 246 saobraćajnih nesreća bilo je sa poljedicama po lica i 668 saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom. Ukupno je nastradlo 359 lica, od toga 12 poginulih, 65 teže povrijeđenih i 282 lakše povrijeđena lica", naglasio je Zoran Јež, inspektor Sektora policije Policijske uprave Prijedor.

Osim vožnje pod dejstvom alkohola, kažu u policiji, uzroci saobraćajnih udesa su i neprilagođena brzina, nepravilna vožnja unazad, nepropisno odstojanje i nepoštovanje prvenstva prolaza.