latinica  ћирилица
16/12/2018 |  18:40 ⇒ 17/12/2018 | 08:00 | Autor: RTRS

SB o Kosmetu na otvorenoj sjednici; Vučić putuje u Njujork

Savjet bezbjednosti UN sutra će, na zahtjev Srbije, zasjedati povodom odluke Prištine o formiranju vojske. Iako je Zapad tražio da se zasjeda iza zatvorenih vrata, sjednica će biti otvorena za javnost. Pred Savjetom bezbjednosti govoriće i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbi na Kosovu i Metohiji osjećaju se životno ugroženi zbog protivpravnog osnivanja takozvane vojske Kosova, saopšava Srpska lista, a švedski radio objavio je da će Hašim Tači biti pozvan u Specijalni sud za ratne zločine.

Srbija je ispunila sve stavke Briselskog sporazuma, Priština nijednu. Formiranjem takozvane vojske Kosova, prekršen je niz sporazuma. O takvim potezima zvanični Beograd upozorio je cijelu međunarodnu zajednicu, pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, deset ostalih i Generalnu skupštinu UN, istakao je Vučić. To će u Njujorku još jednom ponoviti.

"Ići ću na tu sjednicu. Reći ću istinu, koliko smo truda i energije uložili za komporimis, a koliko drugi to nisu željeli i to ću u lice da kažem onima koji su se pravili da podržavaju dijalog i kompromisno rješenje", rekao predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Iako je Amerika tražila da Savjet bezbjednosti o ovom pitanju zasjeda iza zatvorenih vrata, čemu se Rusija odlučno usprotivila, sjednica će ipak biti otvorena, potvrdio je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

I dok Priština nastavlja da krši sporazume i rezolucije, uvođenjem taksi i formiranjem vojske, takozvani kosovski parlament usvojio je Rezoluciju kojom traži nastavak dijaloga. U dokumentu stoji da bi nastavak dijaloga za Prištinu, uz posredovanje Brisela, bio prihvatljiv samo ako rezultira obostranim priznanjem Srbije i Kosova, ali i članstvom Kosova u UN, EU i NATO.

"Priština ne želi na ozbiljan način da razgovara. Srbija radi sve da očuva mir i stabilnost i zato je važna sutrašnja sjednica Savjeta bezbjednosti. Pred predsjednikom je težak posao", naglasio je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

U isto vrijeme Evropska unija uputila je pismo premijeru samoproglašenog Kosova Ramušu Haradinaju u kojem mu nudi rješenje problema taksi.

Mogerini i Han Haradinaju nude da se odrednica "UNMIK" u CEFTA sporazumu zamijeni odrednicom "Kosovo*", a da Priština prije sutrašnjeg sastanka Savjeta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u Briselu privremeno suspenduju primjenu taksi za robu iz Srbije i BiH.