latinica  ћирилица
16/12/2018 |  21:03 ⇒ 22:04 | Autor: Agencije

Hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante u BiH? (VIDEO)

Njemački javni servis ARD objavio je video a na osnovu njega i pitanje "Da li Hrvatska ilegalno protjeruje migrante u BiH?".
Hrvatska granica - Foto: TANЈUG
Hrvatska granicaFoto: TANЈUG

Migranti su se ranije često žalili da ih hrvatska policija zlostavlja i maltretira, pa je snimljen opsežan materijal skrivenom kamerom.

Na snimcima se, između ostalog, vidi da hrvatski policajci udarcima nogom i pendrecima prisiljavaju migrante da se "postroje", a onda ih šumskim puteljkom vraćaju prema granici sa BiH.

Milina: Nisu utvrđeni slučajevi premlaćivanja migranata

Direktor hrvatske policije Nikola Milina rekao je da nisu utvrđeni nikakvi slučajevi da je policija pretukla migrante, te je odbacio optužbe da hrvatski policijski službenici ulaze na teritoriju BiH. On je naveo da su procjene da u BiH trenutno oko pet hiljada migranata, te da se stalno razmjenjuju informacije i sa BiH i drugim državama na ruti.

On je istakao da hrvatska policija ulazi na teritoriju BiH samo u skladu sa Sporazumom o prekograničnoj policijskoj saradnji, kada su u pitanju mješovite patrole i redovne aktivnosti s kolegama iz BiH.

Prema njegovim riječima, hrvatska policija kontinuirano pomaže migrantima koji su životno ugroženi, pruža im ljekarsku pomoć, hranu i drugo što im treba, prenose hrvatski mediji.

Milina je rekao da policija radi profesionalno i u skladu da zakonom kada je riječ o nadzoru državne granice.

"U svim recentnim prijavama o nezakonitostima sve provjeravamo i nismo utvrdili nikakve slučajeve premlaćivanja", istakao je Milina odbacujući optužbe da hrvatska policija koristi pendreke prilikom postupanja sa migrantima.

Milina se pohvalio rezultatima borbe protiv krijumčara, odnosno da nikada u istoriji nisu imali ovakve rezultate s obzirom na to da je do sada procesuirano više od 547 krijumčara.