latinica  ћирилица
18/12/2018 |  10:50 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Dačić: Mogerinijeva je ljuta na Prištinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini nije održala konferenciju za novinare u Briselu sa /predsjednikom Vlade samoproglašenog Kosova/ Ramušom Haradinajem jer je ljuta zbog toga što Priština ne želi da prihvati nikakav prijedlog EU, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Priština se ponaša kao razmaženo dete koje histeriše kada ne dobije igračku i ono što želi. Tako su ih navikli, ali zato sada treba da ih malo vaspitaju", rekao je Dačić za Televiziju "Prva".

On je povodom jučerašnjeg otkazivanja konferencije za novinare nakon sastanka Mogerinijeve i Haradinaja, ocijenio da je Mogerinijeva možda očekivala da će Priština prihvatiti neke njihove prijedloge koji se odnose na ukidanje takse.

"Ali, pošto od toga nema ništa i pošto Priština stalno govori o nekim uslovima koje Srbija treba da ispuni, u ovom trenutku od nekog napretka u dijalogu nema ništa", istakao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o pozivu Mogerinijeve liderima zapadnog Balkana na neformalni sastanak u Briselu, Dačić je rekao da je to redovan radni ručak koji predstavnica EU zakazuje sa liderima regiona krajem svake godine, te da nisu velika očekivanja od tog događaja.

Povodom jučerašnje sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Dačić je rekao da je bitno da je većina članica rekla da je potez Prištine o formiranju takozvane vojske samoproglašenog Kosova direktno suprotan i da predstavlja kršenje Rezolucije 1244.

On je podsjetio da šest od 15 zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN nije priznalo nezavisnost samoproglašenog Kosova - Kina, Rusija, Kazahstan, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija i Gvineja.

"U raspravi ste mogli da čujete i Obalu Slonovače i Peru, koji su jasno rekli da je ovaj potez kršenje Rezolucije 1244. Ne možemo reći da smo čuli nešto novo u odnosu na već postojeće stavove nekih zemalja vezano za podršku Kosovu, ali mi smo još jednom ukazali na kršenje Rezolucije 1244, upozorili na moguće teške posledice po mir i stabilnost u regionu i praktično zahtevali od UN da spreči dalje ovakve poteze Prištine", rekao je Dačić.

Povodom nacrta sporazuma sa Srbijom, koji je predstavio Haradinaj, a u kojem se, između ostalog, traži da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu, isplati ratnu štetu i da se potpuno integriše sjever Kosova i Metohije, Dačić je poručio da te svoje zahtjeve Haradinaj može da okači u hodnik skupštine samoproglašenog Kosova.

"Toliki je njihov domet, eventualno kao zidne novine", rekao je Dačić.