latinica  ћирилица
18/12/2018 |  10:56 ⇒ 11:15 | Autor: RTS

Ove godine u svijetu ubijeno 80 novinara

Nevladina organizacija Reporteri bez granica objavila je da je, zbog svog posla, najmanje 80 novinara ubijeno ove godine u svijetu.

Više od polovine ubijeno je u samo pet zemalja - Avganistanu, Siriji, Meksiku, Јemenu i Indiji, navedeno je u godišnjem izvještaju objavljenom u Berlinu.

Prema tim podacima, 15 novinara ubijeno je u Avganistanu, 11 u Siriji, devet u Meksiku, osam u Јemenu i šest u Indiji.

U izvještaju je navedeno i da je šest novinara stradalo u SAD, od kojih je četvoro poginulo u napadu na list Capital Gazette u Marilendu, prenio je Indeks.

Reporteri bez granica su naveli da se 348 novinara u svijetu nalazi u zatvorima, najvećim dijelom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

U svijetu su u posljednjih deset godina ubijena 702 novinara.

Novinari koji prate oružane sukobe u svijetu bili su izloženi najvećem riziku, ali isto toliko ih je ubijeno i izvan oružanih sukoba, a u tim slučajevima krivci često znaju da će se izvući nekažnjeno, stoji u izvještaju.

Organizacija napominje kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja.

Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolisali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

Kako je navedeno, u svijetu je u protekloj godini bilo oteto 60 novinara, šest više u odnosu na prethodnu godinu.

Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Јemenu ili Iraku.

Reporteri bez granica pozvali su Ujedinjene nacije da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.