latinica  ћирилица
18/12/2018 |  11:32 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Trebinje: Premijerno izvedena predstava "Buđenje"

U organizaciji Kulturnog centra u Trebinju je izvedena premijera dječije predstave "Buđenje", koja je nastala u okviru projekta "Prepoznaj, poštuj, zaštiti"- djeca kao čuvari prirode." Adaptaciju i režiju komada potpisuje Marija Đajić.

Šta znači buđenje, šta je ekologija , šta podrazumijevaju odgovornost i poštovanje, samo su neka od pitanja na koje glumci u predstavi traže odgovore. Mališani su shvatili poruke.

Edukativna predstava začinjena je dozom humora i namijenjena je svim generacijama. Najmlađima - da nauče, a odraslima - da se podsjete kako se čuva životna okolina.

- Ovo je u stvari mali ekološki projekat namjenjen najmlađima, ali mi ga nismo ograničavali, može biti koristan svima, tako da su svi dobrodošli - kaže Marija.

Najmlađi glumac poručio je svojim vršnjacima nekoliko bitnih stvari o ekologiji. Јer najbolje se uči kaže, od malih nogu.

- Poručio sam im da treba du budu dobri, da poštuju prirodu i da bacaju smeće u kontenjer - priča mali glumac Dušan Sušić.

- Јa sam narator u predstavi, malo komuniciram interaktivno sa mališanima, i zadatak mi je da ih podsjetim koliko je značajno da čuvamo našu okolinu i da je ne zagađujemo - napominje Darko Kurtović.

A da ne bi bilo samo učenja o ekologiji , u predstavi je ubačen i mali čas opuštanja. Za scenski pokret bio je zadužen Slaviša Sredanović.

- Ubacili smo u predstavu malo joge, da se djeca upoznaju sa njom, da se opuste, čisto da se osjećaju bolje - napominje glumica Stefana Petković.

Podizanje ekološke svijesti kod djece, glavni je cilj predstave "Buđenje". Ali ne samo djece, poručuju glumci , već i odraslih, koji su se malo uspavali, pa zaboravili značaj čiste životne okoline.