latinica  ћирилица
18/12/2018 |  11:52 ⇒ 12:54 | Autor: SRNA

Masakr nad Srbima u Mašićkoj Šagovini nekažnjen već 27 godina

Sutra se navršava 27 godina od zločina koji su izvršili pripadnici hrvatskih "zengi" i specijalnih snaga nad stanovnicima srpskog sela Mašićka Šagovina na obroncima Psunja, za koji još niko nije odgovarao ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima.
Svijeće (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Svijeće (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" podsjećaju da su 19. decembra 1991. godine rano ujutru, na Nikoljdan, ukupno 363 pripadnika 108. i 121. brigade ZNG-a i specijalci iz grupe "Svileni" izvršili pješadijski napad na srpsko selo Mašićka Šagovina kod Novske, koje su branili pripadnici Teritorijalne odbrane /TO/ iz ovoga i susjednih srpskih sela sa oko stotinjak dobrovoljaca iz Srbije.

U toku borbe za "prokletu utvrdu", kako su Hrvati zbog njenog izuzetnog geostrateškog položaja zvali Mašićku Šagovinu, "zenge" su tokom dana ovladale cijelim mjestom i likvidirale najmanje 55 ljudi, među kojima 31 civila i pripadnika TO iz Mašićke Šagovine.

Preživjela mještanka Mara Mioković posvjedočila je da su Hrvati ubacili više eksplozivnih naprava u podrum mještanina Rajka Stojčevića, u koji se sakrila zajedno sa većim brojem Srba.

"Hrvati su nas pozivali da se predamo, a kad to iz straha nismo učinili, u podrum su ubacili više eksplozivnih naprava i tom prilikom su ubijeni Milan Stojičević /30/, Tihomir Milosavljević /20/, Antal Borbelj /53/ i njegova supruga Savka /45/... Kad smo počeli izlaziti iz podruma sa podignutim rukama, ubili su i Predraga Cindrića /23/, Branka Miletića /33/ i još neke pripadnike TO koje nisam poznavala", navela je Miokovićeva.

Ona je navela da je ispred svoje kuće ubijen i mještanin, 23-godišnji Dragan Milosavljević, a da su, nakon što su po selu pokupili preostale civile, Hrvati ubili i Gospavu Mandić /40/, Milenka Tubića /61/ i njegovu suprugu Mlađenku /61/, Zorku Bakić /45/ i Gligorija Milankovića /59/.

"To veče su ubili i paralizovanu Anku Milanković /87/ tako što su joj bombu ubacili u kuću. Isto veče u svojoj kući ubijen je i Јovo Savanović /60/...", navela je Mara Mioković.

"Veritas" je saopštio da je po nalogu hrvatske vojske u Mašićkoj Šagovini pokopano 28 leševa, većina pod svojim imenom, a sakupljali su ih i sahranjivali njihovi rođaci, među kojima i Cvetanka Milosavljević, koja je morala da sahrani i svoja dva sina Tihomira i Dragana.

Sa ove lokacije do 2013. godine ekshumirano je i predato srpskoj strani svega šest posmrtnih ostataka, koji su zatim identifikovani, a u oktobru još 19 od kojih je do sada identifikovano samo 14.

Najmanje pet leševa iz ovog zločina, hrvatska strana je predala pripadnicima ЈNA početkom januara 1992. godine.

Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu izvršena je obdukcija leševa, koji su bili toliko izmasakrirani - rascopane glave, polomljenih udova, odsječenog nosa i jezika, da još nisu identifikovani, već su pod oznakom NN pokopani na beogradskom groblju Lešće, gdje se i sada nalaze.

Za ostale žrtve još se ne zna ni mjesto ukopa, ističu iz "Veritasa".

U Mašićkoj Šagovini je po popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo 209 stanovnika od kojih 189 Srba, 16 Hrvata i četiri Јugoslovena.

Dvadeset godina kasnije, po popisu iz 2011. godine, u ovom selu je popisano sedam žitelja - dva muškarca i pet žena, bez oznake nacionalne pripadnosti, navodi "Veritas".