latinica  ћирилица
18/12/2018 |  12:20 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

SPC: Vojska kosovsko-metohijskih Albanaca usmjerena protiv Srba

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da je vojska kosovsko-metohijskih Albanaca usmjerena isključivo protiv srpskog naroda i njegovih svetinja na Kosovu i Metohiji i pozvala na jedinstvo u podršci nastojanjima državnog rukovodstva Srbije da sačuva mir i obezbijedi opstanak Srba na Kosmetu.
Pravoslavna crkva - Foto: SRNA
Pravoslavna crkvaFoto: SRNA

"U ove dane kada se pripremamo da dočekamo praznik Rođenja Bogomladenca Hrista, praznik ljubavi i mira, želeći mir i dobro svima ljudima, sa velikim uznemirenjem smo primili vest da su neprijatelji mira, ponovnim, najgrubljim kršenjem međunarodnog prava, doneli odluku o formiranju vojske kosovsko-metohijskih Albanaca", navodi se u saopštenju koje je potpisao Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

SPC je istakla da za nju nema dileme da je ta vojska usmjerena isključivo protiv srpskog naroda koji na Kosovu i Metohiji hrabro ispovijeda svoju vjeru i ponosi se srpskim imenom, ali i protiv drevnih srpskih pravoslavnih svetinja, koje neprijatelji crkve namjeravaju da unište ili da ih preotmu.

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC istaknuto je da crkva zna da na ovo novo bezakonje Albanci ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj SAD i drugih zapadnih sila, rukovođenih sopstvenim sebičnim interesima.

Napominjući da su ti interesi, u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca, SPC je navela da se "neodstupno" moli i zalaže za mir i saživot sa kosovsko-metohijskim Albancima, koji bi, kako je ocijenjeno, bio ostvariv kada bi se o miru dogovarali isključivo Srbi i Albanci.

SPC je poručila da podržava odgovoran stav najviših državnih organa Srbije, navodeći da oni čuvajući mir i stabilnost, nastoje da sačuvaju srpski narod, ali i da albanski narod poštede od iskušenja i stradanja.

Crkva je naglasila da u potpunosti podržava odluku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da Srbija zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut, napominjući da takve garancije snažno krijepe narod i daju mu snagu da istraje uprkos pritiscima kojima je svakodnevno izložen.

"Pozivamo verni narod SPC i sve građane Srbije, a posebno političke činioce, da budu odgovorni i jedinstveni i da daju podršku nastojanjima države Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji", stoji u saopštenju koji je potpisao patrijarh Irinej.