latinica  ћирилица
18/12/2018 |  12:50 ⇒ 13:10 | Autor: SRNA

Otvoren Festival rusko-srpskog zanatstva

U Beogradu je danas otvoren Festival rusko-srpskog zanatstva "Novogodišnji vašar", koji će trajati do 13. januara, a čiji je cilj da Beograđani, ali i brojni turisti, budu bliže upoznati o bogatstvu ruskih umjetničkih vještina, kao i dostignućima Srbije u toj oblasti.
Beograd - Festival rusko-srpskog zanatstva "Novogodišnji vašar" - Foto: SRNA
Beograd - Festival rusko-srpskog zanatstva "Novogodišnji vašar"Foto: SRNA

Festival rusko-srpskog zanatstva "Novogodišnji vašar" otvorili su, u galeriji "Progres" u Knez Mihailovoj ulici, zvaničnik Ambasade Rusije Nikolaj Pomilujko, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i direktor beogradske Turističke organizacije Miodrag Popović.

Pomilujko, Cicović i Popović ukazali su na otvaranju na značaj njegovanja kulture i tradicije, kao i svih ostalih oblika saradnje srpskog i ruskog naroda.

Cicović je istakao da Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od početka podržava ovaj sjajan susret srpske i ruske kulture tradicije i običaja, odnosno, kako je rekao, svega što je u funkciji očuvanja nacionalnih identiteta dva naroda.

"Mi iz Republike Srpske potpuno jasno izražavamo naš stav i naše opredjeljenje kada je riječ o saradnji našeg naroda sa Ruskom Federacijom. Nama svako druženje i svi susreti kulture, tradicije, privrede i svega onoga što je u interesu naša dva naroda, predstavlja poseban značaj i poseban zadatak", rekao je Cicović novinarima.

On je podsjetio i da je Festival narodnih zanata Rusije, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, u protekle tri godine tokom ljetnjih mjeseci održavan i u Republici Srpskoj - u Trebinju, Banjaluci, Prijedoru i Bijeljini.

"Ruska Ambasada u BiH, zajedno sa Udruženjem za očuvanje starih ruskih zanata, organizuje tu izložbu i vrlo uspješno uspostavlja susret tradicije, kulture i običaja srpskog i ruskog naroda i u Republici Srpskoj", naveo je Cicović.

Pomilujko je naglasio i da ova izložba pokazuje kulturnu bliskost srpskog i ruskog naroda, kao i da doprinosi jačanju odnosa dvije države.

Deveti Festival čini izložba djela dekorativne i primijenjene umjetnosti narodnog stvaralaštva i zanata iz Rusije, te djela dekorativne i primijenjene umjetnosti, starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti Srbije.

Organizator Festivala "Novogodišnji vašar" je Udruženje narodne umjetnosti i zanatstva Sankt Peterburga i Lenjingradske regije "NVO dvorana zanata", uz pomoć Ambasade Ruske Federacije, podršku Turističke organizacije Beograda i u saradnji sa Udruženjem starih umjetničkih zanata.