latinica  ћирилица
18/12/2018 |  12:57 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

SDA najavila apelaciju pred Ustavnim sudom BiH zbog odluke CIK-a

SDA je najavila da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije /CIK/ BiH koja je danas usvojila prijedlog da prilikom popune Doma naroda Parlamenta FBiH bude korišten popis iz 2013. godine.
SDA (ilustracija) -
SDA (ilustracija)

SDA smatra da je odluka CIK-a neustavna u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH koristi popis iz 2013. godine.

Iz ove stranke saopšteno je da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne primjene Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Današnju odluku CIK-a u SDA smatraju političkom, a ne stručnom.

"Stoga će SDA, preko ovlaštenih apelanata, pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a", navode iz SDA.

CIK BiH usvojio je na današnjoj sjednici prijedlog da se prilikom popune Doma naroda federalnog Parlamenta koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako budu izabrani.