latinica  ћирилица
18/12/2018 |  13:30 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Anđelković: Srpska dobila stabilnu vlast kao rijetko gdje u Evropi

Republika Srpska je dobila stabilnu vlast koja proizilazi iz velike parlamentarne većine na način kakav postoji rijetko gdje u Evropi, za razliku od Federacije BiH, gdje ništa ne funkcioniše, ocijenio je politički analitičar Dragomir Anđelković povodom formiranja Vlade Republike Srpske.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

On je istakao da je Republika Srpska apsolutno demokratska zemlja i to demokratija sa spoljnim nadzorom, jer su stranci nadzirali izborni proces, pa je potpuno jasno da je sve krajnje transparentno.

"U takvim okolnostima Srpska je dobila vrlo stabilnu vlast, pre svega zato što su građani svesni da je to garant budućnosti Srpske. U okolnostima kada neki žele da svedu Srpsku na administrativnu nulu, da centralizuju BiH, samo čvrsta vlast i jedinstvo građana, konsenzus oko nekih vitalnih pitanja, može da bude siguran stub opstanka i jačanja Republike", rekao je Anđelković Srni.

On ističe da je iz toga svega proizašla snažna, ali demokratska vlast koja je garant da će Republika Srpska uspjeti da odbrani svoje interese.

"S druge strane imamo Federaciju, gde ništa ne funkcioniše kako valja i sve se dešava na veštačkim osnovama uz pomoć stranog faktora. Potpuno je jasno da se tamo nalazi koren svih problema u BiH, dok je Republika Srpska onaj deo BiH koji funkcioniše kako treba", napomenuo je Anđelković.

On je ocijenio da je Srpska pokazala da umije da se snalazi u vrlo teškim okolnostima pod velikim stranim pritiscima i da u takvim okolnostima ide naprijed i štiti nacionalne interese.

"Često to radi uspešnije od Srbije, koja je velika, koja je takođe pod velikim stranim pritiskom i ima stabilnu vlast, ali ponekad se pokaže da je Republika Srpska pravi uzor kako srpski narod treba da brani srpske interese. Mislim da sadašnja vlast, koja je čvrsta, garantuje da će tako biti i u budućnosti", zaključio je Anđelković.