latinica  ћирилица
18/12/2018 |  13:32 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Kožul: Јedina moguća odluka u ovim okolnostima

Poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul smatra da današnja odluka CIK-a o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ nije u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", ali je jedina moguća u trenutnim okolnostima.
Predrag Kožul (Foto:dnevnik.ba) -
Predrag Kožul (Foto:dnevnik.ba)

Kožul je izjavio novinarima da bi u strankama okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru /HNS/ bili zadovoljni odlukom CIK-a koja bi bila u potpunosti u skladu sa odlukom u slučaju "Ljubić", ali da je CIK, u kontekstu Izbornog zakona i svojih nadležnosti kroz Izborni zakon, donio jedinu moguću odluku.

"Stranke iz grupacije HNS-a u više navrata su govorile da CIK u ovom trenutku nije nadležan za donošenje ovakve odluke. S druge strane, mi smo veoma svjesni situacije u kojoj je CIK bio u proteklih mjesec dana i duže, kao i pritisaka koji su na njega vršeni. Јedina moguća odluka CIK-a bila je ona koja se tiče, kako i u zakonu piše, posljednjeg popisa stanovništva u BiH", istakao je Kožul.

Prema njegovim riječima, odluka CIK-a usklađena je sa Izbornim zakonom, ali nije u skladu sa presudom Ustavnog suda.

"Mi ćemo kroz parlamentarnu proceduru i dalje insistirati na izmjenama Izbornog zakona koje će da budu usklađene sa tom presudom Ustavnog suda, i dalje ćemo insistirati na pitanju legitimnog predstavljanju naroda", naglasio je Kožul.

CIK je danas usvojio prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića o izmjeni uputstava o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, prema kojima će Dom naroda Parlamenta FBiH biti popunjen shodno rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Za Petrićev prijedlog glasalo je pet članova CIK-a, a dva su bila protiv.

Na početku sjednice u opticaju su bila tri prijedloga, ali je član CIK-a Vlado Rogić odustao od svog prijedloga, napominjući da CIK nije zakonodavac i da nije nadležan da određuje broj delegata.

U opticaju je ostao prijedlog Suada Arnautovića koji je predviđao da se za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH koriste rezultati popisa iz 1991. godine, a koji sa tri glasa "za" i četiri "protiv" nije dobio dovoljnu većinu.