latinica  ћирилица
18/12/2018 |  14:14 | Autor: SRNA

Održan protest Srba u Sjevernoj Mitrovici

Sa protesta Srba sa sjevera Kosova i Metohije u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici upućen je zahtjev da Brisel bez odgađanja uvede političke i ekonomske sankcije prema vlastima u Prištini do okončanja kršenja Cefta sporazuma.
Srbi na KiM (Foto: Sava Radovanović / Tanjug) -
Srbi na KiM (Foto: Sava Radovanović / Tanjug)

Okupljeni na protestu, u organizaciji Krizog štaba četiri sjeverne opštine, poručili su da se Srbi neće vraćati u kosovske institucije do ukidanja carinskih stopa.

Oni su istakli da daju punu podršku stavu predsjednika Srbije Aleksandru Vučiću da se dijalog sa Prištinom nastavi tek po ukidanju diskriminatorskih taksi i drugih anticivilizacijskih mjera donesenih protiv srskog naroda.

Na skupu ispred sjedišta Euleksa pozdravljena je izjava Vučića da će zaštititi Srbe na sjeveru Kosova u slučaju bilo kakvog ugrožavanja bezbjednosti.

Učesnici protestna su istakli da jedini način da se izbjegne eskalacija sukoba predstavljaju čvrste garanicije međunarodne zajednice da specijalne jedinice Kosovske policijske službe i Kosovske bezbjednosne snage neće dolaziti na sjever Kosova.

Nekoliko hiljada Srba okupilo se u protestnoj šetnji od Trga Šumadija do spomenika kneza Lazara.

Obraćajući se sunarodnicima, potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da neće biti humanitarne katastrofe sve dok su u vlasništvu Srba šume, njive i livade na sjeveru Kosova i poručio da Srbi neće odustati od mirnih protesta i borbe za svoja prava.

"Ne mirimo se sa namerom Prištine da nas ovde nema", rekao je Simić i poručio da će protesti trajati sve dok se na prozorima stanova i kuća vijori srpska zastava, dok djeca idu u škole i vrtiće, dok studenti i đaci pohađaju nastavu i dok ljudi rade.

Simić je zatražio da odmah budu pušteni na slobodu trojica Srba koja su uhapšena zbog sumnje da su navodno učestvovala u ubistvu lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

Direktor Zdravstvenog centra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović optužio je Veliku Britaniju i SAD da su, uprkos tome što je bivša OVK proglašena terorističkom organizacijom, te iste teroriste, priznavanjem "vojske Kosova", abolirali.

"Situacija je izuzetno teška, a tome doprinose i pojedine opozicione grupe koje su sinhronizovale svoje aktivnosti sa Prištinom, nastojeći da ruše legalno izabranu vlast u Beogradu", rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, dovoljna je mala varnica da dođe do potpune destabilizacije i otimanja Kosova.

"Mi smo zajedno, mi smo Srbija u malom i zato dajemo bezrezervnu podršku rukovodstvu Srbije, koje nam je poručilo da neće dozvoliti etničko čišćenje Kosova i Metohije od Srba", istakao je Ivanović.

Protest Srba u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici održan je poslije sjednice Kriznog štaba rukovodstava četiri opštine sa sjevera Kosova u kojima Srbi čine apsolutnu većinu.

Povod protestima su mjere Prištine kojima su prije 28 dana uvedene stoprocentne carinske stope na robu iz centralne Srbije i BiH.