latinica  ћирилица
18/12/2018 |  15:17 ⇒ 15:36 | Autor: RTRS

Menadžment Alumine pisao premijeru: Odbacite ponudu Pavgorda

Premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, menadžment Fabrike glinice Birač uputio je dopis u vezi s otkupom potraživanja Birača.
Birač - Foto: RTRS
BiračFoto: RTRS

Menadžment Alumine navodi da su se vać izjasnili u vezi sa zahtjevom Vlade u pogledu otkupa potraživanja koja Republika Srpska ima preko institucija, fondova ili društava prema Biraču ad Zvornik u stečaju, te da su putem medija saznali da je ponudu za otkup ovih potraživanja dala firma Pavgord doo Foča, pa zbog toga smatraju da i oni traba da iznesu svoj stav.

Kako navode, firma Pavgord vodi dugogodišnje sudske postupke protiv Birača i Alumine, što je kulminiralo u aprilu 2017. godine kada je blokiran transakcioni račun društva na preko 155 miliona KM. U dopisu menadžment ističe da je t ta blokada trajala 14 dana i izazvala proteste radnika, a Alumini nanijela višemilionsku štetu i narušila poslovni ugled, zbog čega će Alumina podnijetu tužbu i inicirati krivične postupke protiv odgovornih lica.

U dopisu navode, da je Pavgord kupio dio nepriznatih potraživanja litvanske Ukio banke, zbog čega su u više navrata isticali štetnost i nezakonitost predmetnih potraživanja i zaloga, kao i stepen nanesene radnjama Pavgorda. Dodaju i da su članovi menadžmenta Alumine trpjeli višegodišnje pritiske koji nisu svojstveni redovnom poslovanju.

Smatraju, kako navode, da bi svako miješanje Pavgorda u stečajni postupak Birača, pa čak i putem kupovine potraživanja koja ima Republika Srpska, dovelo do ozbiljnih turbulencija u funkcionisanju fabrike, kao i u odnosima među radnicima.

Menadžment ističe, "da neko ko godinama nanosi štetu Alumini ne može da bude tretiran kao savjestan kupac državnih potraživanja. U vezi sa svim, apelujemo na Vas, da bilo koju ponudu Pavgorda, bez obzira na visinu ili sadržaj, odbacite kao neprihvatljivu".