latinica  ћирилица
18/12/2018 |  15:52 | Autor: SRNA

Identifikovani posmrtni ostaci devet srpskih žrtava

U Zagrebu su identifikovani posmrtni ostaci devet srpskih žrtava nastradalih u toku oružanih sukoba na teritoriji Hrvatske 1995. godine, saošteno je iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije.
Vlada Srbije - Foto: RTRS
Vlada SrbijeFoto: RTRS

Identifikacija je obavljena danas u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta, u prisustvu članova porodica.

Od ovog broja u Zadru su ekshumirana tri posmrtna ostatka, dva u Petrinji, a u Glini, Kninu, Širokoj Kuli i Gornjoj Obriježi po jedan.

Posmrtni ostaci osam lica su identifikovani metodom analize DNK, dok su ostaci jednog lica identifikovani tradicionalnom metodom.

Njihova sahrana biće obavljena u skladu sa željama porodica.

Od početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na teritoriji Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, srpskoj strani je omogućen monitoring, te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u akcijama "Bljesak" i "Oluja" tokom 1995. godine, čije porodice žive u Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Kroz ovaj proces, od 2001. do 2018. godine, iz registrovanih grobnica na teritoriji Hrvatske ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.200 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama hrvatske vojske i policije "Bljesak" i "Oluja".

Posmrtni ostaci više od 800 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane.