latinica  ћирилица
18/12/2018 |  18:25 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Beograd: Festival rusko-srpskog zanatstva "Novogodišnji vašar"

u Beogradu je otvoren Festival rusko-srpskog zanatstva "Novogodišnji vašar".

Manifestacija se održava deveti put i obuhvata djela primijenjenih umjetnosti i rukotvorine narodnih zanatlija Rusije i Srbije. Kao i prethodnih godina, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, festival će naredne godine biti održan i u više gradova Srpske.

Festival rusko-srpskog zanatstva obuhvata ručno rađene umjetničke predmete od drveta, stakla, keramike, ukrasnog kamena, tkanine i drugih materijala. Na ovoj izložbi susreće se kultura i tradicija dva naroda, a činjenica da se održava deveti put svjedoči o velikom interesovanju srpske javnosti.

- Pruža našim srpskim prijateljima mogućnost da uoče kulturno-istorijsku bliskost naših naroda i jedinstvo naših korijena. Sigurni smo da će ovaj sjajni festival doprinijeti jačanju rusko -srpskih veza te dati podsticaj podršci narodnih zanata, rekao je Nikolaj Pomilujko, predstavnik Ruske ambasade u Srbiji.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od početka podržava ovakav sjajan susret kulture, tradicije, običaja i svega onoga što je u funkciji očuvanja nacionalnih identiteta naša dva naroda, ističe direktor Predstavništva Mlađen Cicović.

- U posljednje tri godine smo ovu izložbu poslije Beograda prenijeli u Republiku Srpsku. Svake godine na ljeto u Republici Srpskoj – u Prijedoru, Banjaluci, Bijeljini i Trebinju imamo ovu jednu izložbu, gdje prije svega Ruska ambasada u BiH, zajedno sa udruženjem za očuvanje starih zanata ruskih organizuje tu izložbu, istakao je Cicović.

Pred posjetiocima suveniri, ukrasne figure, šubare, marame, majice s likom Vladimira Putina, a s posebnim razlogom gotovo svaki štand krase čuvene matrjoške.

- Tema ovogodišnje izložbe je ruska matrjoška jer je prije tačno 120 godina bila napravljena prva matrjoška, a ovdje imamo i kopije tog prvog primjerka, naglasio je Vladimir Savčenko, direktor Udruženja ruskih zanata iz Sankt Peterburga.

Festival organizuje Udruženje narodne umjetnosti i zanatstva Sankt Peterburga i lenjingradskog regiona "NVO Dvorana zanata", uz pomoć Ruske ambasade u Srbiji, uz podršku Turističke organizacije Beograda, u saradnji s Udruženjem starih umjetničkih zanata.

Izložba traje do 13. januara.