latinica  ћирилица
18/12/2018 |  18:47 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Brisel na strani Srbije - Mogerini kritikovala Prištinu

Dan nakon sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Prištinu optužio da je uvođenjem visokih taksi na srpsku robu i osnivanjem vojske ugrozila regionalnu stabilnost, reagovao je zvanični Brisel.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini pozvala je predstavnike samoproglašenog Kosova da ukinu jednostranu odluku kojom su narušili niz međunarodnih sporazuma.

Mogerini je upozorila, otvorenim pismom, premijera samozvanog Kosova Ramuša Haradinaja da je Priština jednostranim odlukama ugrozila dijalog s Beogradom.

Te stavove ponovila je i u Briselu nakon sastanka s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

- Kad je riječ o odluci Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH, stav Evropske komisije od početka je jasan. Tim mjerama se krše CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Priština treba da povuče te mjere, istakla je Mogerini.

Da Priština ukine odluku o povećanju taksi za srpsku robu i poništi Zakon kojim osniva vojsku, prethodno je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija tražio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sjednice na kojoj je dobio podršku Kine i Rusije, ali i Perua, Etiopije, Ekvatorijalne Gvineje, Bolivije i Obale Slonovače, izrazio je zadovoljstvo ostvarenim.

- Srbija je imala priliku da na otvorenoj sjednici upozna međunarodnu javnost sa situacijom na Kosmetu poslije uvođenja taksi na srpsku robu i odluke o transformaciji kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku. Onima koji se zalažu za nezavisnost Kosova, pokazali smo šta su stvorili, istakao je Vučić.

Za ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića posebno je značajno što su prijedlozi ruskog ambasadora Vasilija Nebenzje, u Savjetu bezbjednosti, bili potpuno podudarni s Vučićevim.

- Mi tražimo da se poštuje rezolucija i da se donese odluka o demilitarizaciji tj. raspoštanju bilo koje formacije izvan KFOR-a na Kosovu i Metohiji, naglasio je Dačić.

Dačić je rekao da su Srbija i Rusija govorile snagom argumenata, a da je predsjednik takozvanog Kosova Hašim Tači izgovarao isključivo političke parole. A u tim parolama bilo je optužbi da su Srbi agresori, a Albanci žrtve i da je Priština imala pravo da osnuje vojsku.

- Ništa neobično se nije desilo prošle sedmice na Kosovu. Ustvari, ono što se desilo je normalna odluka. Ako je Kosovo napravilo grešku, to je zato što je zakasnilo u ovom nastojanju. Čekali smo dovru volju onih koji nikad nisu iskazali korektan odnos prema nama, smatra Hašim Tači, predsjednik samoproglašenog Kosova.

To što je Tači ove riječi izgovorio ispred tablice na kojoj je ispisano samo njegovo ime, dok su ispred Vučića, kao i ispred predstavnika ostalih članica UN-a, i njegovo i ime države Srbije na tviteru je, kao važno, istakao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. U Tačijev diplomatski poraz Čepurin je uvrstio još jedan čin.

 Na društvenim mrežama, posredno, preko stranice Hašima Tačija, oglasio se i predsjednik Amerike Donald Tramp. U pismu Tačiju izrazio je nadu da će Beograd i Priština postići sveobuhvatan sporazum, napisavši da je to dostižno. U svom stilu, Tramp je napisao i da bi u slučaju takvog ugovora u Bijeloj kući rado primio Tačija i Vučića i, njima u čast, tom prilikom organizovao proslavu.