latinica  ћирилица
19/12/2018 |  11:48 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Urađene 102 kontrole bezbjednosti neprehrambenih proizvoda

Tržišna i zdravstvena inspekcija Republike Srpske ove godine izvršile su 102 kontrole neprehrambenih potrošačkih proizvoda, te od 84 laboratorijski analizirana uzorka kod 37 utvrdile neusklađenosti sa propisanim uslovima bezbjednosti.
Inspektorat Republike Srpske -
Inspektorat Republike Srpske

Iz Inspektorata Srpske saopšteno je da su kontrolisana 92 različita proizvoda, kao što su kafe-aparati, produžni kablovi, usisivači, ventilatori, te stolice za vanjsku upotrebu, zaštitna obuća, električne pile, ploče na bazi drveta za upotrebu u građevinarstvu, dječije igračke i drugo.

"U slučajevima kada je riječ o administrativnim nedostacima, kao što je nedostatak uputstva za upotrebu, nepotpuna deklaracija ili slično, inspekcija je naložila otklanjanje nedostataka, nakon čega su subjekti izvršili usklađivanje 2.411 komada proizvoda kako bi ispunjavali propisane norme", navodi se u saopštenju.

Zbog neusklađenosti koje se nisu mogle otkloniti, kao što su rizik od strujnog udara, neadekvatna zaštitna funkcija ili neodgovarajući kvalitet, sa tržišta je povučen i uništen 971 proizvoda.

Sa tržišta je povučeno šest dječijih hodalica, sedam dječijih ogradica, 14 igračaka sa laserskom diodom, 211 kaciga za bicikliste i korisnike skejtborda i rolera, 14 komada rolera, 62 laserska pokazivača, 573 igračke zbog sadržaja ftalata, 28 produžnih kablova, 41 stolica za vanjsku upotrebu, te osam trotineta i sedam ventilatora.

Nadležne inspekcije entiteta i Brčko distrikta, već godinama unazad u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH realizuju proaktivne kontrole neprehrambenih potrošačkih proizvoda, a u smislu primjene Zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda i pripadajućih podzakonskih akata.

Inspektori vrše administrativnu i vizuelnu kontrolu proizvoda, te uzorkovanje za laboratorijsko ispitivanje.