latinica  ћирилица
27/12/2018 |  16:38 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: U 2019. godini najniža plata 450 KM

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici odluku po kojoj će visina najniže plate u Srpskoj u narednoj godini biti 450 KM.
Sjednica Vlade Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Vlade SrpskeFoto: RTRS

Članom 127 Zakona o radu propisano je da najnižu platu u Republici utvrđuje Vlada Republike Srpske, na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta u posljednjem kvartalu tekuće za narednu godinu.

Ukoliko Ekonomsko-socijalni savjet ne utvrdi prijedlog odluke o najnižoj plati, odluku donosi Vlada Republike Srpske, imajući u vidu kretanje plata, rast proizvodnje i životnog standarda u Republici, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U saopštenju se podsjeća da na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, održanoj 18. decembra, nije postignut dogovor o visini najniže plate.

Na sjednici je donesena odluka o dopuni odluke o utvrđivanju cijene rada u iznosu od 108 KM za sve nastavnike i ostale zaposlene raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom u ustanovama obrazovanja i kulture.

Prema ovoj odluci, koja stupa na snagu 1. januara, oko 13.500 zaposlenih u obrazovanju i kulturi dobiće veće plate u iznosu od najmanje osam odsto.

Memorandumom o zajedničkim mjerama za period od 2018-2020. godine, zaključenim 18. decembra između Vlade Republike Srpske i Saveza sindikata Srpske, preciziran je način povećanja plata zaposlenim u obrazovanju i kulturi s ciljem da 2022. godine dođe do izjednačavanja plata sa ostalim budžetskim korisnicima.

Premijer Srpske Radovan Višković uputio je prijedlog Narodnoj skupštini Republike Srpske da za potpredsjednike Vlade Republike Srpske, imenuje ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić i ministra pravde Antona Kasipovića.

Golićeva i Kasipović su i u prošlom sastavu Vlade obavljali funkcije potpredsjednika.