latinica  ћирилица
28/12/2018 |  15:13 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Tegeltija: Razmatra se da predmet "Dragičević" preuzme Tužilaštvo BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je danas u Banjaluci da predstavnici banjalučkog Okružnog tužilaštva, nakon što su iscrpili sve istražne mehanizme, razmatraju da predmet "Dragičević" upute na ocjenu nadležnosti Tužilaštvu BiH, koje bi eventualno moglo da preuzme taj predmet.

"O tome šta će se desiti, javnost će biti informisana u narednom periodu. Cilj je da se predmet privede kraju", rekao je Tegeltija danas nakon sastanka u Banjaluci članova Stalne komisije za efikasnost tužilaštava sa glavnim tužiocima Republičkog tužilaštva i banjalučkog Okružnog tužilaštva s ciljem informisanja o radu ovih tužilaštava sa posebnim akcentom na aktuelna dešavanja u vezi sa predmetom "Dragičević".

On je naglasio da se nekada čini da procesi poput predmeta "Dragičević" traju isuviše dugo, jer su teški i složeni.

"Nekada treba razumjeti da tužioci ne mogu da ponude rješenja odmah i na tacni. Naravno, postoje subjektivne i objektivne teškoće u rješavanju najsloženijih predmeta i u tom kontekstu banjalučko Tužilaštvo nas je obavijestilo da je iscrpilo sve što je moglo od istražnih mehanizama, kao i da su se odlučili da razmatraju pomenuti korak", rekao je Tegeltija novinarima.

On je naveo da su tužioci upoznali VSTS i Komisiju o stanju predmeta "Dragičević", naglasivši da Savjet nije nadležan da se miješa u bilo koji pojedinačni predmet koji se vodi u pravosudnim institucijama BiH.

Tegeltija je pozvao političke subjekte da se uzdrže od ocjena kojima se dovodi u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija.

"Tužilaštva kao dio pravosudnog sistema BiH moraju biti lišena svake vrste neprimjerenog pritiska, bilo da je riječ o političarima ili javnosti. Samo tako mogu raditi profesionalno, da bi interesi građana bili zadovoljeni", rekao je Tegeltija.

Sastanak predsjednika VSTS-a BiH Milana Tegeltije i članova Stalne komisije za efikasnost tužilaštava sa glavnim tužiocima Republičkog tužilaštva i banjalučkog Okružnog tužilaštva Mahmutom Švrakom i Želimirom Lepirom, održan je u prostorijama Republičkog tužilaštva u Banjaluci.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka "ključni subverzivni i antirepublički elemenat" i glavno mjesto krivice za sve što se dešava u slučaju "Dragičević", te da ljudi u toj pravosudnoj instituciji treba da budu smijenjeni i utvrđena odgovornost za njihovo nepostupanje.