latinica  ћирилица
03/01/2019 |  15:48 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Na prijedorskoj regiji prošle godine povećan broj zaposlenih

U prijedorskoj regiji, prošle godine, zaposleno je pet odsto više radnika nego u 2017. godini. Veliki broj zaposlenih je u realnom sektoru.

Iz godine u godinu ciljevi isti, više zaposlenih i više novih radnih mjesta. 2018. godine prijedorski Biro za zapošljavanje bilježi pozitivne rezultate.

Zbog nedostatka određenih zanimanja u zemljama okruženja, putem ovdašnje Filijale za zapošljavanje određen broj lica zaposlenje je pronašlo i van granica BiH.

Najviše zaposlenih u 2018. godini je u metalnoj i drvoprerađivačkoj industriji, građevinarstvu, tekstilu, prehrambenoj industriji pa i u rudarstvu. I dalje postoje deficitarni kadrovi - elektro i mašinski inženjeri, profesori defektologije, njemačkog jezika, bibliotekari ali i zanatlije.

Prijedor je prepoznatljiv kao privredni centar u realnom sektoru. Zapošljavanje je jedan od ciljeva i lokalne zajednice, zbog čega će nastaviti da rade na privlačenju investitora.

"Iz oblasti privrede planiramo dalje proširenje i uređenje industrijskih zona, s posebnim naglaskom na industrijskoj zoni na Urijama, aerodromskom naselju, gdje će doći jedan veliki privredni subjekt", rekla je Zinajda Hošić, šef Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem u gradskoj upravi Prijedor.

Na nivou regije Prijedor, evidentirano je oko osam hiljada nezaposlenih, dok na području grada Prijedora oko 5.000 lica aktivno traži posao.