latinica  ћирилица
03/01/2019 |  16:30 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Nevesinje: Zatvoren pogon Svislajon Takova

Posljednjeg dana 2018. godine zatvoren je pogon Svislajon Takova za proizvodnju hrane, bezalkoholnih i alkoholnih pića u Nevesinju. Bez posla je ostalo 38 radnika.

Marko Čalija, jedan od otpuštenih radnika, tvrdi da su prije četiri i po godine, kada su počeli raditi, imali dovoljno posla. Vremenom je smanjivan, a da se u drugoj polovini prošle godine govorilo o zatvaranju.

"Mislim da se rukovodeći kadar nije bavio nama radnicima, nije se radilo na prodaji", kaže Čalija.

Profitabilnost, kao problem, pominju drugi otušteni radnici. Tvrde da se proizvodilo, a prodaja nije išla. Sve odluke, kaže Vladimir Žerajić, donesene su u Trebinju, sjedištu preduzeća.

"Nismo imali dovoljno posla, ako u jednom mjesecu ima 20 i više radnih dana, mi smo u proizvodnji radili deset, a ostalo na sporednim stvarima", priča Vladimir Žerajić, bivši radnik pogona Svislajon Takova u Nevesinju.

Iz direkcije Svislajonove Prehrambene industrije Trebinje, kojoj pripada pogon u Nevesinju, danas nismo mogli dobiti sagovornika o ovoj temi. Nisu se oglasili ni iz nadležnog ministarstva.

U opštinskom rukovodstvu, tvrde, iznenađeni su potezom većinskog vlasnika.

"Јa sam kontaktirao sa bivšim izvršnim direktorom, gospodinom Nikolićem, on mi je rekao da su posljednje dvije godine poslovali pozitivno, a vidim da je u medijima objavljeno da nema ekonomske opravdanosti, pa mi je to čudno", rekao je Milenko Avdalović, načelnik Opštine Nevesinje.

Avdalović kaže da je opština izišla u susret Svislajonovom pogonu, kada je bila u pitanju cijena vode.

Avdalović je istakao da je ova fabrika plaćala znatno nižu cijenu vode u odnosu na ostale pogone u industriji, te da su imali vlastiti prečistač.

Bivši radnici tvrde da će uskoro proizvodne linije iz Nevesinja biti preseljene u Makedoniju.

Tu informaciju niko nam nije mogao potvrditi.