latinica  ћирилица
11/01/2019 |  10:32 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Bijeljina: Gimnazija "Filip Višnjić" slavi stoti rođendan

2019. godina biće upisana u anale bijeljinske Gimnazije "Filip Višnjić" - slave stoti rođendan. U ovoj obrazovnoj ustanovi, trenutno znanje stiče 840 učenika u 32 odjeljenja na tri smjera – opšti, društveno jezički i računarsko - informatički. Od 80 zaposlenih 30 njih su bivši učenici ove škole, čak i direktor.

Od prve generacije maturanata, 1927. godine, do danas Gimnazija je iškolovala brojne ugledne profesore, ljekare, advokate, društveno priznate ličnosti.

I nove generacije bilježe uspjehe na svim poljima - od prirodnih, preko društvenih nauka do kulture i sporta.

Milica Puhalo, učenica trećeg razreda Gimnazije "Filip Višnjić" kaže da je prošle godine učestvovala na državnom takmičenju iz matematike i fizike.

"Imam uspjehe u šahu, bavim se time već devet godina. Ove godine sam postala članica ženske reprezentacije BiH, i predstavljala sam našu državu na Olimpijadi u Gruziji", ističe šahistkinja Јelena Tomić.

"Putovali smo dosta, išli smo u Sloveniju i Rumuniju na razne festivale. U Sarajevu smo ostvarili zapažene rezultate, a povodom 100 gdina gimnazije pripremamo novu predstavu", navodi Vedrana Todorović, član dramskog kluba "Virus".

Cijeli vijek gimnazija je sačuvala ugled i tradiciju. Mnogi su školske klupe zamijenili katedrom. Profesor Slobodan Lukić ima najduži radni staž u ovoj školi, maturirao je prije 35 godina.

"Svakako ti podaci nisu osnovno mjerilo, ali mnogo govore. Broj upisanih na fakultete poslije gimnazije i onih koji su završili govori da se dobro radi", navodi Lukić.

U ovom hramu prosvjete, kulture i obrazovanja profesori se trude da nastave tradiciju.

"Lijepo je raditi ovaj posao, osjetiš svu jačinu i moć škole, djeca koja dolaze u školu nam daju elana i snagu da radimo na najprofesionalniji način", rekla je Milica Maksimović, profesorka matematike u generaciji 1988. do 1992. godine.

"Pomenula bih sve profesore koji su nam predavali, koji su se trudili da nam prenesu svoje znanje, da nas nauče što više su mogli. Ne samo da nam prenesu znanje već i nauče pravim vrijednostima, da budemo dobri ljudi, da ne odustajemo jer se trud, rad i upornost uvijek isplate, i zbog toga se trudimo i mi da nastavimo tradiciju", naglašava Ljiljana Lazić, profesorica engleskog jezika.

Gimnazija je počela sa radom u zgradi sadašnje OŠ "Sveti Sava" u centru grada, a 1978. godine su se preselili u novi objekat u kome su i danas.

Svetosavskom akademijom 26. januara počeće svečana proslava jednog vijeka bijeljinske Gimnazije, a kraj svečanosti je planiran krajem oktobra organizacijom naučne konferencijom o obrazovanju.

Biće upriličena i brojna predavanja i kulturno - sportske manifestacije, a istorijat škole biće prikazan u monografiji na više od 300 strana. Škola je odlikovana 9. janura 2010. godine Ordenom Njegoša prvog reda, a prije deset godina za unaprijeđenje vaspitno - obrazovnog rada nagrađeni su zlatnom gramatom od Zvorničko - tuzlanske eparhije.